Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Натурални алтернативи на захарта

Натурални алтернативи на захарта

Kristina K.Kristina K.
Новак
14622
Натурални алтернативи на захарта

Коледа е вече на прага ни и всички ние правим планове за вкусни празнични пиршества у дома! Когато става въпрос за десерти и любими коледни лакомства, е трудно да измислим начин да ги направим здравословни, без да допускаме компромис с вкуса.

Замяната на захарта в коледните десерти с естествени подсладители е един от начините да ги направим по-здравословни. Имайки предвид, че само една чаша бяла захар съдържа цели 774 калории, ние ще намалим драстично и количеството на калориите, като пропуснем захарта тази Коледа.

Сушени плодове, стевия, мед, меласа и агаве са някои опции, които можем да обмислим, за да заменим калоричната и нездравословна захар през празничните дни и не само… това е подходящ подход към храненето и в ежедневието.

Ето няколко натурални алтернативи на захарта:

Мед

Той е вискозен подсладител, преминаващ натурален процес на преработка. Качественият пчелен мед съдържа флавоноиди, които притежават противовъзпалителни свойства и укрепват имунитета. Антиоксидантите в меда помагат за понижаване на риска от инфаркт, инсулт и от развитие на някои видове рак. Медът влияе положително върху общите нива на холестерола в организма.

Стевия

Естествен подсладител, произвеждан от растение, което носи латинското наименование Stevia Rebaudiana Bertoni. То е от същото растително семейство като слънчогледа. Ниското съдържание на калории в стевията я нарежда сред най-здравословните алтернативи на захарта. Проучванията доказват, че стевията не оказва въздействие върху нивата на глюкозата и инсулина в кръвта.

Стевия

Сироп от агаве

Агаве е вкусен нектар, добиван от листата на Agave tequilana - растение, наподобяващо кактус, което расте в Мексико. Сиропът от агаве съдържа витамини и антиоксиданти, които защитават човешкия организъм от свободните радикали и вредното влияние на околната среда. Прекрасен заместител на захарта!

Ксилитол

Принадлежи към групата на захарните алкохоли и се извлича от кората на дървесни видове като бреза или бук. Подобно на еритритола, ксилитолът попада в категорията на натуралните подсладители и участва в химичния състав на различни плодове и зеленчуци. Той има много нисък гликемичен индекс. Поради нулевото съдържание на фруктоза, оказва нищожно влияние върху кръвната захар. Ксилитолът е чудесен заместител на захарта за хората с диабет от тип 2 или за страдащите от затлъстяване. Има приятен ментов вкус и за разлика от захарта, не предразполага към образуването на зъбен кариес.

Кокосова захар

Кокосова захар

Вид подсладител, който се произвежда от течната пулпа, образувана от цветовете на кокосовата палма. Сладкият нектар се изсушава, като при този процес се образува гранулирана захар. Тя има богат минерален състав, включващ цинк, желязо, калций и калий. Кокосовата захар съдържа в себе си още полезни мастни киселини, антиоксиданти, фибри и инулин.

Кленов сироп

Той е произвеждан векове наред от кората на канадските кленови дървета. Той има редица полезни свойства - подпомага здравето на сърцето, поддържа стабилен имунитета и има антиоксидантни свойства. Ароматният сироп е богат на хранителни вещества, минерали и много витамини.

Всички тези натурални подсладители можете да използвате в различни рецепти за сладкиши без захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest