Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Брашно от киноа – ползи и употреба

Брашно от киноа – ползи и употреба

Kristina K.Kristina K.
Новак
14622
Брашно от киноа – ползи и употреба

Киноата е невероятна суперхрана, пълна с протеини, фибри, витамини и минерали. Повечето хора използват киноа като заместител на ориза.

Съчетава се добре с пържени изделия, гювечи, салати и дори за закуска.

Но това, което някои хора не знаят, е, че киноата се предлага и под формата на брашно. Точно като други безглутенови или пълнозърнести брашна, киноата може да се превърне в много фино брашно, което е невероятно при печене – не само защото е лесно да се работи с него, но и защото получавате всички хранителни вещества чрез консумацията му.

Брашното от киноа се прави чрез смилане на киноа на фин прах. Тази псевдозърнена култура без глутен е добър източник на протеини, фибри, желязо и ненаситени мазнини. Освен това киноата може да се похвали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да са от полза за здравето на храносмилателния тракт.

Киноата действа като пълноценен растителен източник на протеин, което означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които тялото ви не може да произведе самостоятелно.

Брашното от киноа е по-леко за работа в сравнение с кокосовото и бадемовото брашно и наподобява като готварски характеристики обикновеното пшенично брашно. Опитайте брашно от киноа в палачинки, вафли и мъфини. Брашното от киноа може да се добави към рецепти, които съдържат шоколад и подправки.

Заменете половината от универсалното брашно в обикновените рецепти с брашно от киноа, за да добавите хранителни вещества и леко орехов вкус. Брашното от киноа придава влажна, нежна текстура на печените изделия.

Брашно от киноа

Тъй като някои хора намират това брашно за горчиво, можете да намалите послевкуса, като го препечете на сух тиган с дебело дъно на среден огън за 5–10 минути, като разбърквате внимателно, преди да го добавите към рецептата си.

Брашното от киноа е чудесно за палачинки, мъфини и кори за пица и пай. Можете да го използвате и за сгъстяване на супи и сосове.

1/2 чаша (56 грама) брашно от киноа осигурява:

Калории: 200

Протеин: 8 г

Мазнини: 2 г

Въглехидрати: 38 г

Фибри: 6 г

Желязо: 33% от препоръчителния дневен прием

Калий: 4% от препоръчителния дневен прием

Брашно от киноа рецепти
Снимка: Ася Заевска

Брашното от киноа е с по-ниско съдържание на калории от бадемовото и кокосовото брашно, но е с по-високо съдържание на въглехидрати. Тъй като киноата е пълноценен протеин, това брашно осигурява пълен източник на протеини.

Киноата съдържа също така манган, който играе важна роля за образуването на супероксид дисмутаза в тялото. Съдържа също така магнезий и фосфор, които са важни за костите и други процеси в тялото, а фолиевата киселина играе важна роля в производството на ДНК и червените кръвни клетки.

И за да е сигурно, че включвате по-често полезната киноа в диетата си, приготвяйте си редовно вкусотии като:

- кюфтенца с киноа;

- пудинг с киноа;

- полезни салати с киноа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest