Десет любопитни факта за шоколада

Десет любопитни факта за шоколада

Шоколад

1. В действителност шоколадът, какъвто днес го познаваме, не е съвсем истински. Най-правилно е шоколадът да е горчив, с максимално съдържание на какао. Въпреки това днес шоколадовото лакомство се произвежда твърде сладко, натуралните масла се заменят с изкуствени аромати. Благодарение на тях вкусът става по-сладък. Възмутени, признатите майстори на шоколад в Швейцария основаха сдружение за борба за чист шоколад.

2. Шоколадът не винаги е бил консумиран в твърдо състояние. В продължение на много векове от какаото се е произвеждала само топла напитка. Индианците, които първи започват да използват плодовете на какаото в храните, ги събирали от земята и ги смесвали с гореща вода. Добавяли и чили. Археолози пък установиха преди време, че аборигените от Централна Америка са произвеждали шоколадова бира.

3. Шоколадът подобрява настроението. Веществото триптофан, което се съдържа в него, допринася за производството на ендорфини, хормоните на щастието. Счита се дори, че шоколадът може да лекува депресия. Но това е спорно, тъй като някои изследвания показват, че хората, които често консумират шоколад, са по-склонни към нервни разстройства.

Какао

4. Шоколадът лекува кашлица и се справя с това почти по-добре от специалните лекарства. Освен това шоколадът, за разлика от хапчетата, е без странични ефекти.

5. Шоколад помага при токсикоза по време на бременност. В допълнение шоколадът намалява риска от усложнения по време на раждането и след него, защото отпуска мускулите и укрепва кръвоносните съдове. Младите татковци също могат да успокояват нервите си с шоколадовите плочки по-добре, отколкото с традиционния алкохол.

6. Шоколад предотвратява образуването на смъртоносни заболявания, защото съдържа естествени антиоксиданти - катехини, които също забавят процеса на стареене в тялото. Съдържащите се в шоколада флавоноиди и феноли, предотвратяват появата на инфаркт и инсулт. Те предпазват и укрепват системата на кръвообращението, предотвратяват стеснение на съдовете.

Черен Шоколад

7. Шоколадът не разваля формата. Освен ако в шоколадите не са добавени мляко, захар, ядки, стафиди. Черният шоколад е диетичен. Съществува дори шоколадова диета. Тя включва 100 грама горчив шоколад на ден с чаша черно кафе, което ускорява метаболизма, плюс вода или чай. Диетата обещава загуба от 4 килограма на седмица.

8. Шоколад се използва активно и в козметиката. Салони за красота често предлагат шоколадови процедури. Преди време се е смятало, че шоколадът може да предизвика пъпки по лицето или обриви, но учените са доказали, че това не е така. Плюс това, шоколадът е богат на магнезий, фосфор и калций, които регулират клетъчния метаболизъм и засилват костната система.

9. Шоколадът е мощен афродизиак. Известната куртизанка мадам Дьо Помпадур е била сигурна, че огънят на страстта може да възпламени само гореща шоколадова напитка. Скорошно проучване показва, че шоколадът предизвиква четири пъти по-силни и страстни целувки.

10. Хората харчат за шоколад всяка година до 7 милиарда долара. Консумацията на шоколад се увеличава значително в края на есента. Средната годишна консумация на шоколад от един човек е 5.5 килограма.

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
mimss
mimss
24.02.2012 12:06
обожавам шоколад... не мога да живея без него ... ;*
5
0