Кръвното обича лютите чушки

Люти Чушки

Лютите чушки и други пикантни храни може да оказват положителен ефект върху кръвното налягане, установиха китайски учени от Военния медицински университет.

В лютите чушки се съдържа веществото капсаицин, което придава лютия им вкус. Изследването, за което съобщава вестник "Дейли Мейл", показва, че капсаицинът води до отпускане на кръвоносните съдове.

Китайските учени направили опити с лабораторни мишки, които страдат от хипертония. След като гризачите били подложени на диета, богата на капсаицин, кръвното им налягане постепенно се нормализирало.

Капсаицин

Учените не за пръв път изследват връзката между капсаицина и по-ниското кръвно налягане. В предишните проучвания изследователите са фокусирали вниманието си върху краткосрочното въздействието на веществото, а не на дългосрочното му влияние.

На учените им предстои да разработят метод, чрез който капсаицинът да бъде извличан, за да бъдат разработени редица нови медикаменти за лечение на хипертонията.

С пикантните и лютиви подправки обаче не трябва да се прекалява. С много от тях ястията добиват аромат и приятен цвят, но лютото трябва внимателно да се дозира. И то най-вече през пролетта, когато зачестяват оплакванията от гастрит и язва.

Злоупотребата с подправки причинява болестни изменения в лигавицата на храносмилателната система или изостря съществуващи вече възпаления, обременява жлъчката, черния дроб, задстомашната жлеза, бъбреците.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
АЛБЕНА
АЛБЕНА
04.05.2014 06:57
Не зная кръвното дали обича люти чушки, но стомаха ми определено не ги обича !!!
0
0