Яйцето - от кухнята до леглото

Яйца

Египетски и китайски летописи показват, че още през 1400 година птиците са снасяли яйца за храна на хората, а използването им в кухнята са описали гръцки и римски писатели.

До XIV век в кухнята са използвали няколко вида яйца - птичи, гъши, пуешки, от чайка и от малки декоративни кокошчици.

В историята на човечеството яйцето е свързано с Вселената, създаването и новия живот. Египтяните вярвали, че бог Птах създал яйцето от слънцето и Луната. Финикийците са мислели същото.

Съгласно китайска легенда Вселената е във формата на яйце. Жълтъкът представлява земята, а белтъкът - небето. Древните китайци отделяли жълтък от белтък с идеята, че белтъкът е чистия елемент, ян, а жълтъкът - тъмната и мрачна сила, ин. За китайците яйцето е символ на плодородието. Така че, когато се ражда дете в китайското семейство, родителите му раздават на приятели и роднини боядисани яйца.

Видове яйца

Яйцето често се счита за афродизиак и помощник на жените, които искат да забременеят. В Централна Европа земеделските производители втриват яйце в плуговете, надявайки се да подобрят добивите. Във Франция традиционно булките поставят едно яйце на прага на новия си дом, за да имат голямо и здраво семейство.

Оцветяването на яйцето е изкуство, което се практикува по цял свят. В Япония яйцата се боядисват червени като символ на късмет и щастие.

От векове яйцето има религиозно и спиритуалистическо значение. За древните египтяни, персийци, римляни и гърци яйцето носи символично значение на Вселената и дългия живот.

В Гърция по Великден се пече сладък хляб, украсен с ярки цветни или шоколадови яйца.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати