Имаме шесто чувство на вкуса

Избор на Храна

Американски учени установиха: човек има шесто чувство на вкуса – езикът ни може да усеща мазнината. Това чувство до неотдавна беше напълно неидентифицирано.

Хората, при които това шесто чувство е много силно изразено, по-рядко и по-малко консумират мазна храна. Затова и много по-рядко страдат от затлъстяване.

„Известно е, че човешкият език може да разпознава пет вкуса – сладко, солено, кисело, горчиво и пикантно”, припомня авторът на изследването Ръсел Кист.

Благодарение на повече от година изследвания той и екипът му стигнали до извода, че човешкият език може да идентифицира още евтин вкус – този на мазнината.

Специално за изследването били разработени програми, за да се тестува способността на хората да разпознават различни мастни киселини, които се срещат в хранителните продукти.

Панирани Хапки

Оказало се, че хората имат праг на вкусовата чувствителност към мазнината, при това този праг варира в зависимост от отделния човек. Някои хора имат висока чувствителност към мазнината, други имат съвсем ниска или напълно отсъства.

„Забелязахме, че хората с висока чувствителност спрямо мазнините използват по-малко количество мазни храни в сравнение с тези, при които тази чувствителност е по-ниска”, обяснява д-р Кист.

„Тъй като мазнините са леснодостъпни и се използват от всички, това означава, че нашата вкусова система се десенсибилизира към вкуса на мазнината. В резултат някои преяждат постоянно”, твърди ученият.

В момента учените се опитват да установят защо някои хора са по-чувствителни към мазнините, а други не са и да разработят нови диетични програми с ниско съдържание на мазнини.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
g
g
20.01.2018 13:44
Пъво-гледаш твърде много филми с насилие или игри.Вечер съзнанието ти се опитва да се разтовари от тази излишна информация като я реализира в различни сценарии.Явно си под стрес и организмът ти се опитва да ти кажа,че има нужда от спокойствие,затова ти изпраща шокиращи сънища,да обърнеш внимание на това.Признак е скърцане със зъби,стягане на крайниците,дори забиване на нокти по време на сън.Имаш нужда да се освободиш от тревогите.Спри кафето,енергийните напитки и стимулиращи вещества,избягвай всякаква натоварваща информация от хора,филми,игри,новини.
Второ-много е вероятно,докато спиш,да си в неудобна позиция на тялото-студена стая,неудобно легло,изпотяване,притиснат или изтръпнал крайник.Физическият дискомфорт или потенциална заплаха на тялото праща сигнали до мозъка и той реагира със стряскащи сънища,за да те събуди.
0
0