Неписани правила за сосовете

Сос

Лошият сос може да съсипе и най-изисканото ястие, а неправилното боравене със соса може да съсипе репутацията ви. За да избегнете това, просто спазвайте неписаните правила на сосовия етикет.

Сосът трябва да се сервира в специална сосиера – малка и много изящна продълговата съдинка със заострен край и дръжка. Тя се поставя върху специална чинийка, покрита със салфетка.

Според правилата дръжката трябва да сочи надясно, както и дръжката на малката лъжичка, потопена в сосиерата – с нея се гребе от соса. Използвайте я вместо да се опитвате да изливате част от соса направо от сосиерата – това води до петна по покривката или дрехите.

Помнете, че сосът е предназначен да подчертае вкуса на ястието, а не да го заглуши. Ястието, гъсто полято със сос, се превръща в неапетитна гледка, способна да убие апетита на останалите на масата.

Сосът трябва да стигне за всички, затова не прекалявайте, когато слагате в своята чиния. Никога не правете грешката да облизвате чинията, колкото и да е вкусен сосът, останал по нея.

Сосове

Ако се намирате на изискан обяд, абсурдно е дори да ви хрумне да топите парченца хляб в соса. Но ако сте на гости при близки приятели, можете да си позволите да направите това с помощта на вилица.

Ако ви сервират ястие със сос, би трябвало да добавят към вилицата и ножа ви и специална малка лъжичка, с която да разпределите соса. Такава лъжичка прилича на чаена, но е по-плоска.

Към рибните ястия е редно да ви сервират малко по-особен прибор, който прилича на хибрид между нож и лъжица. С него можете да отделяте парченцата филе и да ги поливате със сос.

Съществуват продукти, които е прието да бъдат потопявани в сос. Мидите и стридите се потапят в индивидуални сосиерки и едва след това се консумират.

Ако в средата на масата сервират купичка със сос, а около нея са наредени наденички или нарязани зеленчуци, можете да топнете вашето парче само веднъж.

Не може да става и дума да нахапете наденичката и след това да я потопите в соса отново. Когато топите суши в соев сос с уасаби, потапяйте го откъм рибната страна, а не откъм оризовата.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
nedka
nedka
26.08.2011 21:48
Много изискана и поднесена поучително , но не и натрапващо се статия. Харесва ми този стил на писане. Благодаря, за мен всичко, което поднасяте е много интересно.
0
0