gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Защо не се получават манджите

Защо не се получават манджите

Кулинарни Грешки

Намерили сте изумителна рецепта, твърдо решени да изненадате близките си, но претърпявате поредния кулинарен провал. Месото е изгоряло, картофите са сурови, а сладкишът е плосък като палачинка.

За да не бъркате отново, просто помнете кои са най-честите грешки и не ги допускайте. Първата е да забравите да опитате ястието, докато го приготвяте, както правят професионалните готвачи.

Рецептата не е канон, тъй като всеки има различен вкус, особено за количеството подправки. Опитвайте постоянно кулинарните си шедьоври и променяйте тактиката в движение.

Друга често допускана грешка е да не се прочете рецептата изцяло. Обикновено новите рецепти се преглеждат надве-натри и готвенето започва. Мъдрият готвач чете внимателно, преди да готви, вместо да се чуди как да опече в последния момент месото, което е трябвало да бъде мариновано часове наред.

Препълненият съд също може да се окаже проблем. Не се опитвайте да вкарате агнешка плешка в любимата ви тенджерка, само защото сте свикнали да я ползвате.

Ако на продуктите им е тясно в съда, ястието няма да е вкусно. Влагата в натъпканата догоре тенджера трудно се изпарява от месото, гъбите и зеленчуците и всичко това става неравномерно.

Освен това е трудно да се разбърква, а това означава, че ястието или ще е лепкаво, или ще е преварено. Особено внимание отделете на пържените картофи, ако не ги правите във фритюрник.

Сач

Колкото по-малка порция сложите в тигана, толкова по-хрупкави ще са картофките. А ако искате да ускорите процеса, използвайте наведнъж два тигана.

Най-разпространената грешка е да се вари вместо да се задушава. Месото и зеленчуците стават най-вкусни, когато са задушени, а не кипнали. Трябва ястието да къкри на ръба на кипенето – на повърхността трябва да се появяват мехурчета на всеки две секунди.

При по-енергично движение на мехурчетата течността започва да изкипява. Това разваля месото и го прави жилаво. Друга тънкост е никога да не се реже месото по посока на влакната.

То трябва да се реже напряко на влакната, особено ако става въпрос за говеждо или овнешко. Поредната грешка, която допускат много готвачи, е да отварят постоянно фурната или да махат капака на ястието. Да се остави ястието на мира е един от най-важните кулинарни уроци.

Неопитните готвачи наливат мазнина върху не добре загрят тиган, а това е сигурен начин да превърнат нарязания лук в пихтия или да развалят вкуса на гъбите.

Мазнината е готова за поемане на хранителни продукти, когато цвърчи и съска. Тогава зеленчуците ще се задушат, а месото ще получи приятна коричка.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бобо Вкусния
Бобо Вкусния
28.05.2013 09:49
Професионалните готвачи никога не пробват това, което готвят. Те знаят перфектно какво готвят, а това е защото рецептата не само че е канон, ами е закон.

Ако става дума за любителско готвене има съобразяване с други, непрофесионални или полупрофесионални правила за измисляне на рецепти и промяна на рецепти.

Солта се слага за възбуждане на вкусовите рецептори, които се намират в периферия на езика, а не се слага за подсоляване. И поради това се слага на всяка съставка по отделно, а цялата сол заедно трябва да прави по една чаена лъжичка на литър вода или на килограм твърда храна, непрепълнена, а изравнена лъжичка. А много пъти и по-малко от това в зависимост от семейството и приятелите. Говоря за средната чувствителност към вкус. Обикновено вегетарианците се наслаждават на вкуса на плодовете и зеленчуците, а всеядните имат нужда от сол за активиране на вкусовите рецептори.

Гозбите никога не се бъркат, докато се готвят и не се отваря фурната за проверяване. Те имат точен миг на сготвяне, когато в рамките на една минута мирише на готово. По-рано е неготово, а по-късно от това започва прегряването и мирисът става тежък, а вкусът горчив.

Хубаво е да се готви всичко поотделно и да се внася накрая на готвенето в едно сглобено ястие, но това е въпрос на предпочитания на бабина кухня, майчина кухня или кухнята на ресторантския професионален готвач.

С уважение!
0
0