Учени превърнаха картофа в суперпродукт

Картофи

Японски учени откриха лесен и сравнително евтин начин да се увеличи броя на полезните антиоксиданти в картофа. Новите методи ще позволят да се подобри хранителната ценност на един от любимите продукти на хората в цял свят.

Един от начините за това е картофът да бъде подложен на въздействието на електрически шок, а другият е да се обработи картофът с ултразвук – високочестотни звукови вълни.

Ръководителят на изследването професор Кацунори Хиронака твърди, че обработката на картофа с ултразвук или електричество в продължение на пет до тридесет минути позволява да се увеличи количеството на полезните антиоксиданти, в това число феноли и хлорогенова киселина, с петдесет процента.

По време на изследването картофите били потопявани във вода и били подлагани на въздействието на ултразвук в продължение на десет минути. В другия вариант картофът се потапял в солев разтвор за десет секунди и бил подлаган на въздействието на слаб електрически ток за двадесет минути.

Учени превърнаха картофа в суперпродукт

Учените измерили нивото на антиоксидантна активност и съдържанието на феноли и стигнали до извода, че след такъв стрес нивото на полезни вещества се увеличава.

След въздействието на ултразвук нивото на фенолите се увеличило 1.2 пъти, а нивото на останалите антиоксиданти се увеличило 1.6 пъти. По-ранни изследвания показваха, че сушата и различни травми съдействат за натрупването на полезни фенолни вещества в свежите продукти.

Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците имат огромна хранителна ценност и са способни да предотвратяват сериозни заболявания като диабет, неврологични проблеми и сърдечно съдови заболявания.

Професор Хиронака твърди, че новите начини за механично въздействие върху картофите имат огромна полза за увеличаването на продажбите на така наречените функционални продукти.

Освен картофите със сигурност съществуват и други продукти, които могат да бъдат подложени на механично въздействие, и то да увеличи количеството полезни вещества в тях.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати