Аналози на нетрадиционни продукти

Аналози на нетрадиционни продукти

Готвене
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Не ви ли се е случвало да харесате някоя рецепта, но с въздишка на огорчение да я игнорирате, защото разбирате, че са ви необходими продукти, които трудно се намират или пък са скъпи?

С малко хитринки може сами да създадете аналози на тези нетрадиционни продукти. Балсамовият оцет, който е основа за създаването на много сосове, се произвежда от специалното грозде требиано от провинцията Модена или Реджо Емилия в Италия.

Гроздовият сок се нагрява, докато не се превърне в тъмен сироп, след това го смесват с винен оцет и се оставя да престои в тавански помещения в дървени бъчви.

Срокът на съзряване на балсамовия оцет е от 3 до 50 години. Вместо скъпия балсамов оцет може да използвате винен оцет, но ако искате да го приближите до вкуса на балсамовия, сложете в него ароматни треви и билки. Това ще му придаде изискан вкус и аромат.

Дресинг

Кокосовото мляко представлява кремообразна течност, получена при помощта на обработката на меката част на кокоса – то не трябва да се бърка с кокосовия сок, който се образува в кокосовия орех и е белезникаво-прозрачен.

Кокосовото мляко може да замените в рецептите с обикновено мляко или с течна сметана. А ако искате да му придадете кокосов аромат, добавете кокосови стърготини.

Кремът маскарпоне, който е основа за приготвянето на тирамису и много други десерти, се прави от пресен каймак, лимонов сок или бял винен оцет, които се нагряват много бавно.

Каймакът за маскарпоне се прави от млякото на крави, които са хранени само със свежа трева и цветя. Маскарпонето е много калорично сирене – съдържа 450 калории на 100 грама.

Сосове

В Италия маскарпонето се сервира като самостоятелно ястие, като в него се добавят плодове, захар или пък аншоа, горчица и подправки. То е незаменима основа за сладкарски кремове.

Маскарпонето се заменя със сирене крема или със смес от мазна сметана и извара. Много италиански рецепти съдържат универсалния доматен сос пасата.

Той е много гъст и се използва за приготвянето на доматена супа, ястия от месо и най-различни сосове. Този сос може да се приготви и в домашни условия.

Необходими са ви един килограм домати, една глава лук, две чаени лъжички сол, китка босилек. Залейте доматите с вряла вода, обелете ги и ги нарежете на дребно.

Нарежете лука и го запържете в олио до златисто. Добавете към него доматите и задушете сместа 25 минути. Десет минути преди да е готов сосът, го посолете и добавете нарязания на дребно босилек.

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Благодаря ! Много хубава статия 1
0
0