Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Аналози на нетрадиционни продукти

Аналози на нетрадиционни продукти

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Готвене

Не ви ли се е случвало да харесате някоя рецепта, но с въздишка на огорчение да я игнорирате, защото разбирате, че са ви необходими продукти, които трудно се намират или пък са скъпи?

С малко хитринки може сами да създадете аналози на тези нетрадиционни продукти.

Фалшив балсамов оцет

Аналози на нетрадиционни продукти

Балсамовият оцет, който е основа за създаването на много сосове, се произвежда от специалното грозде Требиано от провинцията Модена или Реджо Емилия в Италия.

За аналог на балсамов оцет вземете гроздов сок. Гроздовият сок се нагрява, докато не се превърне в тъмен сироп, след това го смесват с винен оцет и се оставя да престои в тавански помещения в дървени бъчви.

Срокът на съзряване на балсамовия оцет е от 3 до 50 години. Вместо скъпия балсамов оцет може да използвате винен оцет, но ако искате да го приближите до вкуса на балсамовия, сложете в него ароматни треви и билки. Това ще му придаде изискан вкус и аромат.

Вместо кокосово мляко

Аналози на нетрадиционни продукти

Кокосовото мляко представлява кремообразна течност, получена при помощта на обработката на меката част на кокоса – то не трябва да се бърка с кокосовата вода, който се образува в кокосовия орех и е белезникаво-прозрачен.

Кокосовото мляко може да замените в рецептите с обикновено мляко или с течна сметана. А ако искате да му придадете кокосов аромат, добавете кокосови стърготини. Като цяло накиснатите, смелени и прецедени кокосови стърготини ще ви направят лесно домашно кокосово мляко.

Заместител на Маскарпоне

Аналози на нетрадиционни продукти
Снимка: Валерия

Сиренето Маскарпоне, който е основа за приготвянето на Тирамису и много други италиански десерти, се прави от пресен каймак, лимонов сок или бял винен оцет, които се нагряват много бавно.

Друг вариант е да смесите извара с високомаслена заквасена сметана и да пасирате добре.

Каймакът за Маскарпоне се прави от млякото на крави, които са хранени само със свежа трева и цветя. Маскарпонето е много калорично сирене – съдържа 450 калории на 100 грама.

В Италия Маскарпонето се сервира като самостоятелно ястие, като в него се добавят плодове, захар или пък аншоа, горчица и подправки. То е незаменима основа за сладкарски кремове.

Маскарпонето се заменя със сирене крема или със смес от мазна сметана и извара.

Сосове

Вместо италиански сос за паста

Много италиански рецепти съдържат универсалния доматен сос за пасата.

Той е много гъст и се използва за приготвянето на доматена супа, ястия от месо и най-различни сосове. Този сос може да се приготви и в домашни условия.

Необходими са ви един килограм домати, една глава лук, две чаени лъжички сол, китка босилек. Залейте доматите с вряла вода, обелете ги и ги нарежете на дребно.

Нарежете лука и го запържете в олио до златисто. Добавете към него доматите и задушете сместа 25 минути. Десет минути преди да е готов доматеният сос за паста, го посолете и добавете нарязания на дребно босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest