gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при сушенето на гъби

Правила при сушенето на гъби

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Мариновани Гъби
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Изключително приятно е човек да се разходи из гората и да се върне с кошница, пълна с гъби. А за да запазите аромата на тези горски жители дълго време, има някои трикове.

Така и през зимата ще можете да се насладите на наситения дъх на гъбите, които ще ухаят като току-що набрани. За тази цел те трябва да се изсушат добре.

Един от начините за сушене е всяка гъбка да бъде прободена с игла, в която има конец. Така се получава дълъг наниз от предварително изчистени гъби. Те обаче не се мият, а само се изчистват от боклуците и се изрязват прекалено повредените места.

Гъбите не се нанизват цели, а нарязани на филийки, които не са прекалено тънки, но в никакъв случай не са и дебели. Така могат да се изсушат равномерно.

Нанизването трябва да се направи така, че гъбите да не се докосват една друга и между тях да циркулира въздух. Намерете удобно място, където да закачите гъбените нанизи и просто изчакайте да се изсушат.

Друга възможност за изсушаване на гъбите е да се разпръснат в тава и да се изсушат във фурната. За целта те се загряват около един час на температура 30-40 градуса.

Гъби

След това трябва да изсъхнат окончателно на открито, в противен случай рискувате да ги пресушите. Тогава гъбите ще изгубят аромата си и ценните си вещества.

Сушените гъби се съхраняват най-добре в пакетче, направено от марля или плат, на проветриво място и далече от продукти с наситена миризма, тъй като гъбите могат да я поемат.

Избягвайте да ги държите на влажно място, защото ще се развалят. Обърнете внимание на факта, че правилно изсушените гъби се огъват, а пресушените се чупят.

Ако все пак гъбите ви са пресушени, направете си от тях гъбен прах. Смелете ги в кафемелачка, добавете сол на вкус и някакви сушени зелени подправки. Този прах е идеална подправка за месо, основа за сосове и превръща омлета в невероятна наслада за небцето.

Гъбеният прах се съхранява най-добре в стъклени буркани с плътно затварящ се капак. Трайността му е около десет месеца. По този начин гъбите се усвояват дори по-добре от организма ни, отколкото пресните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати