gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Митове и истини за шампанското

Митове и истини за шампанското

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Коктейл
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Сомелиери от Франция твърдят, че има прекалено много заблуди за шампанското, които битуват в различните страни и хората безрезервно им вярват.

Те решили да опровергаят най-често срещаните заблуди за тази известна пенлива напитка. Първата заблуда е, че шампанското трябва да се отваря с изстрел – т.е. тапата да изхвърчи със силен звук.

На практика обаче шампанското трябва да се отваря много внимателно, като бутилката е наклонена под ъгъл от 45 градуса. Едната ръка държи бутилката, другата леко притиска тапата. Лек дим и едва чут шум при отварянето на бутилката е признак за висока класа.

За да се отвори шампанското, трябва да се върти тапата – това изобщо не е вярно. Всъщност трябва да се върти бутилката, за да може плъзгането да е плавно и тапата да излезе с лека въздишка.

Не всяко шампанско може да се нарича шампанско – това е развенчаване на една друга заблуда. Всъщност и шампанското, и всяко пенливо вино, са едно и също.

Но областта Шампан си е извоювала правото само пенливото вино, създадено от три вида грозде, които растат в това географско място, да се нарича шампанско.

Шампанско

Много хора смятат, че шампанското трябва да се сервира изстудено. Това е вярно, но само донякъде, тъй като най-добрата температура на шампанското е между 9 и 12 градуса.

Сред митовете за пенливата напитка е и че тя най-добре върви със сладкиши и шоколад. Това обаче е вярно само за сладките видове напитки. Сухото шампанско, както и шампанското брут се съчетават добре с различни видове сирена и с морски дарове.

Розовото шампанско брут е идеално с телешко, агнешко или патешко, а червеното – с червено месо. Главният принцип при сервиране е че напитката и ястието не трябва да са с коренно различен вкус.

Широко разпространена е заблудата, че ако върху гърлото на бутилката с шампанско има леко отчупени парченца, това е бракувана бутилка. Всъщност класическият метод за шампанизиране е в бутилка и с тях се прави процедурата дегоржаж.

Тя представлява сваляне на скобата от временната тапа и изхвърляне на утайката. При това може да се получи охлузване и дори счупване на гърлото на бутилката.

Заблуда е и че само пияниците пият от сутринта. Французите например смятат за съвсем нормална консумацията на половин чаша шампанско за закуска.

Сутрин обаче винаги трябва да се пие много леко шампанско, през деня – шампанско със средна наситеност, а скъпите тежки сортове – на вечеря с най-добрите приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати