Любопитни факти за захарта
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за захарта

Любопитни факти за захарта

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Захар
Малка стъклена кутия за храна с капак-33%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Независимо от това дали сте любител на шоколада или предпочитате да си подслаждате живота с тортичка, може би сте от хората, които не могат да устоят на сладкото. Защо обаче толкова много хора са привързани към сладкото?

Едва ли е известен фактът, че обичаме захарта толкова много най-вече заради факта, че ни напомня за майчиното мляко. То е сладко на вкус, а всички захари, които поглъщаме, се превръщат в глюкоза, за да може организмът ни да я преработи.

Затова и всички млекопитаещи животни обичат сладко, макар за повечето от тях то да е наистина вредно. Друг неизвестен факт е, че обичаме захарта, защото за това се е погрижила еволюцията.

Сладките растения като цяло са безопасни – т.е. не са отровни. По този начин нашите предци са били склонни към събиране и консумиране на сладки растения.

Според изследване на канадски учени предците ни са се ориентирали за безопасността на растенията най-вече по това дали те са били сладки на вкус или не.

Кексчета

Според данни на учените любовта на хората към захарта станала толкова голяма, че точно тя довела до разширяването на плантациите на Новия свят и за съжаление, до последвалия пазар на роби.

В началото захарта била нещо като черния хайвер и се продавала само на елита на Европа, но след няколко години той бил използван като бърз източник за енергия за работници в новия индустриализиран свят.

За разлика от плодовете захарта е единственото сладко вещество, което няма никакъв друг вкус освен основния. Кафето, чаят и какаото са много горчиви, но ако им добавите гореща вода и захар, получавате не особено скъп източник на калории и сила.

Този стимулиращ ефект е особено важен за хората, които работят дълги часове в лоши условия, затова захарта се превърнала в предмет на лукса и символ на гостоприемство в Европа.

Въпреки, че захарта изглежда пристрастяваща, тя сама по себе си не предизвиква зависимост. Но и децата и възрастните не могат да устоят пред нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати