Растителните или животинските мазнини са по-полезни?

Растителните или животинските мазнини са по-полезни?

Досега общоприето бе мнението, че растителните мазнини са по-полезни от мазнините с животински произход, каквото, например, е маслото. В крайна сметка това схващане е на път да се окаже напълно погрешно.

Според досегашни проучвания и изследвания консумирането на животински мазнини повиша нивото на холестерол в кръвта. Това от своя страна повишава риска от развитието на атеросклероза и инфаркт на миокарда.

Учени от Швеция имали съмнения дали това твърдение е съвсем вярно и направили следния опит. Те извършили проучване сред група доброволци - 19 жени и 28 мъже.

Всички те били разделени на няколко групи. В менюто им учените включили различни видове мазнини – ленено масло, зехтин и краве масло. Доброволците се хранели по три пъти на ден. Физическото натоварване било със среден интензитет. А средният калориен прием бил около 1800 и 2000 калории.

Учените взимали всяка сутрин кръвна проба на участниците в експеримента, чрез която изследвали нивата но холестерола. Кръвни проби били вземани един час, три часа и пет часа след всяко хранене.

Растителните или животинските мазнини са по-полезни?

В крайна сметка резултатите са категорични, че при употреба на краве масло нивото на холестерола в кръвта се повишава по-малко, отколкото при употреба на наситени мазнини - зехтин, олио или ленено масло.

По-значително било повишаването на холестерола при мъжете, в сравнение с жените. Според учените това се дължи на хормоналните различия и особеностите в метаболизирането на хранителните веществата. Характерно за женския организъм е, че трупа попадналите в него мазнини като подкожни и те в по-малка степен попадат в кръвоносната система.

Независимо от вида си, мазнините са с висока калоричност и прекалената им консумация повишава риска от сърдечни и сърдечно-съдови заболявания, обобщават диетолозите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати