Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Конкасе, крудите и хамон са любими на европейците

Конкасе, крудите и хамон са любими на европейците

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Конкасе, крудите и хамон са любими на европейците

Сред най-популярните начини на нарязване на продуктите, които са се превърнали и в наименования на ястия, е френското конкасе. Зеленчуците се нарязват на малки кубчета, като кожата и семената напълно отсъстват.

Най-разпространеният вариант на конкасе е от домати и червени чушки. Конкасе се сервира като гарнитура към горещи и студени ястия и се съчетава с различни видове ордьоври.

За да направите конкасе, измийте домати, направете кръстовиден разрез отгоре и залейте с вряла вода. Обелете кожата, разрежете всеки домат на четири части и махнете семките. Нарежете домата на малки кубчета.

Измийте целина и нарежете също на малки кубчета. Същото направете и с червена чушка. Нарежете на ситно две-три скилидки чесън, смесете всичко в една купа и добавете една супена лъжица зехтин и подправки на вкус.

Конкасе, крудите и хамон са любими на европейците

Крудите е начин на нарязване на сурови зеленчуци на не много големи еднакви парчета. В момента крудите е популярно име на сурови зеленчуци, които се сервират с пикантни сосове.

Крудите е особено популярно във Франция. Тартар също е начин на нарязване на продуктите, който се е превърнал в наименование. Така се наричат продукти, които са много ситно нарязани и подправени с пикантен сос.

Оттук е произлязло и наименованието на соса тартар – майонеза се смесва с кисели краставички, зелени подправки и лук, нарязани на ситно. Има и ястие, което се нарича тартар.

То се прави от сурово кълцано месо, в което се добавя сурово яйце и подправки. Това едно време е било любимото ястие на татарските племена. Хамон се нарича испанското пушено месо.

Вкусът му зависи много от начина на нарязване. Самият процес на рязане е цяло изкуство, което изисква от майстора не само навик, но и призвание за деликатния процес.

В Испания дори има такава професия – кортадор, която е много престижна и професионалните резачи на хамон работят най-вече в скъпи магазини и ресторанти.

За да усетите вкуса на хамон, той трябва да е нарязан на тънки, направо на прозрачни парченца. Това се прави на специална дървена подставка – хамонера, и се сервира с червено сухо вино. В Испания хамон се смята за символ на изобилие и е сред най-желаните подаръци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest