Продуктите убийци на усмивката и зъбите

Вредни храни

Някои продукти разрушават емайла на зъбите и влияят отрицателно на цялата уста. Такива са и популярните в последното десетилетие спортни напитки.

Според данни от американско изследване нивото на рН в много от тях води до разрушаване на емайла заради високата концентрация на киселина, а и голямото количество захар, спомага за развитие на бактерии.

Бутилираната вода се различава от чешмяната по съдържанието на флуорид, който укрепва зъбния емайл и подпомага за реминерализациата на зъбите, атакувани от кариеси. но в умерени количества. Дозата флуорид, която се съдържа в бутилираната вода е много по-висока от препоръчваната.

Газирани напитки

Постоянната консумация на вино също нанася вреда на емайла. Киселинността на виното разрушава структурата на зъбите и води до оцветяване на емайла. За да се избегнат вредите, се препоръчва да пием бяло вино на малки глътки, като ги редуваме с вода.

Хапчета за отслабване - Макар да помагат за бързото отслабване, също така бързо водят до възпаление на венците и разрушаване на зъбите.

Както и други лекарства хапчетата намаляват слюноотделянето, като така се застрашава здравето на устната кухина, тъй като слюнката неутрализира вредните киселини и отмива бактериите.

Кафе

Кафе и чай - Навика да не се разделяме с чаша топло кафе или чай може да доведе до сериозно потъмняване на зъбите.

Оказва се, че кафето и чая съдържат оцветяващи танини, които се задържат по зъбния емайл и така привличат бактерии. Препоръчва се да използваме мляко като добавка, като така ще се неутрализират вреднитее киселини.

Цитруси - Макар лимоните, грейпфрутите и цитрусовите сокове непосредствено да не предизвикват кариес, те както и газираните напитки съдържат киселини, които предизвикват ерозия на зъбния емайл, отслабват зъбите и ги правят по-склонни към разрушаване.

Препоръчва се соковете да се пият със сламка, за да се ограничи окисляването и устата да се изплаква с вода.

Рейтинг

5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати