Пропуснатата закуска увеличава риска от диабет

Закусване

Сутрешното събуждане обикновено е съпроводено от досада, сънливост и раздразнение, особено ако не сме успели да се наспим добре. В ранните часове на деня много хора бързат за работа.

Обикновено надигат чашата с кафе и излизат от дома си. На всичкото отгоре сутрин обикновено чувството за глад е притъпено. За жените това е добре дошло – никакви калории сутрин, при това и без стържене на стомаха.

Пропускането на първото хранене за деня обаче е грешка, която много хора ежедневно допускат, а резултатът от това може да е страшен – от натрупването на няколко излишни килограма, до развиването на диабет тип 2 и сърдечно заболяване. Ако не се закусва, се нарушава баланса на целия метаболизъм и се забавя мозъчната дейност.

Храната, богата на белтъчини, въглехидрати и мазнини по-скоро е в състояние да ни накара да отслабнем, отколкото да напълнеем. И това не е научна фантастика, а реални факти, доказани от не едно или две медицински изследвания.

Дори и при липсата на апетит сутрин, тялото ни копнее за протеини и въглехидрати, които да му дадат сила и енергия през предстоящия ден.

Закуска

Важно е да консумираме храни, които дават на тялото ни не бързи въглехидрати, а бавни, които то да разгражда в продължение на няколко часа, да го изпълва с енергия и жизненост. Отличен източник на такива бавни въглехидрати са черният хляб, елдата и зърнените закуски, в които няма добавени захари.

Според гастроентеролога Константин Спахов обичайната закуска на много от нас се изчерпва с филийка с масло. Това в никакъв случай не е вредно, но не е най-добрата комбинация за закуска, защото сутрин се нуждае предимно от белтъчини.

Те перфектно допълват дозата от сложни въглехидрати. Най-удачно е сутрин да похапнем малко яйца, извара, сирене, млечни и месни продукти, като например колбаси (шунка, бекон и т.н.).

Тези продукти трябва да се комбинират с зърнени храни, дори и да не сме особено гладни сутрин. Белтъчините на закуска са тези, които ще създадат дълготрайно усещане за ситост и ще ни предпазят от преяждане в следващите часове на деня.

Ако човек се научи да поглъща половината от дневните си калории на закуска, то със сигурност ще отслабне и ще се радва на по-добър жизнен тонус, категорични са специалистите.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати