Как да запазим витамините на храните

Зеленчуци

Когато приготвяме храна, е важно освен вкусна, тя да е и полезна. Доста често обаче тези качества не могат да вървят ръка за ръка, защото повечето кулинарни похвати превръщат хранителните продукти в неустоими на вкус, но бедни на полезни вещества и витамини ястия. Пърженето, продължителното задушаване и печене „ограбват” важни съставки, които в прясно състояние на продуктите са в изобилие.

Най-важният източник на витамини си остават зеленчуците и плодовете. Като основна храна на животните, техните полезни вещества преминават и в животинските продукти. В доста случаи най-ценните витамини се съдържат в продуктите от животински произход, като мляко, яйца, масло, черен дроб, хайвер, рибено масло и т.н.

За да се запазят витамините в храната при готвене има основни правила, които е добре да се спазват. Зеленчуците, след като се нарежат трябва веднага да се поставят във вряща вода или ястие. Ако се налага подготовката на суровите продукти да става по-рано, то в зависимост от продукта след нарязването му трябва да се посипе с вода, в която е сипан малко оцет. Оставете накиснатите зеленчуци в закрит съд.

Когато приготвяме ястия с коренищата или лук, но не ги подлагаме веднага на кулинарна обработка, те трябва да се увият във влажна кърпа или хартия. Задължително е картофите да се поставят в студена вода, която след това да се използва при готвенето на ястието. По този начин продуктите могат да се запазят 2-3 часа, без да губят от витамините си.

Дете Готви

Прясно нарязаните продукти е добре веднага да се изсипят в кипяща вода, ястие или в сгорещено масло. Благодарение на това на повърхността им се образува малка ципа, която също предпазва продуктите от разрушителното действие на кислорода.

Ястия като борш, зелени супи, варени салати, спаначено пюре, които са изключително високовитаминозни, трябва да се приготвят преди яденето. Макар и в разрез с всякакви диетични принципи, маслото, което плува над ястието, не трябва да се маха. То е една сигурна преграда срещу кислорода от въздуха.

Важно е да се знае, че при повторно подгряване ястията губят значителна част от витамините, които се съдържат в тях. Именно поради тази причина витаминозните храни трябва да се готвят за бърза консумация. Добре е да готвим само за едно хранене, като така можем да сме сигурни, че храната ще е богата на полезните си съставки. Не е препоръчително да дояждаме на следващия ден дадено ястие.

Тънкост в готварството, която запазва витамините на продуктите е, че ястието не бива постоянно да се разбърква, а по възможност само съдът леко да се разклаща. Изключително противопоказно е да готвим в медни съдове, защото медта има разрушително действие върху плодовете и зеленчуците. Избирайте само алуминиеви, порцеланови, стъклени и емайлирани съдове.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати