gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червен лук срещу инсулт и инфаркт

Червен лук срещу инсулт и инфаркт

червен лук

Макар и в традиционната българска кухня на почит да е белият кромид лук, червеният му братовчед се оказва с едни гърди напред в състезанието за полезни храни. Според последни изследвания на специалисти червеният лук е отличен помощник в борбата със сърдечно-съдовите болести.

Този лилав зеленчук помага за премахването на лошия холестерол от организма, който може да причини инфаркт и инсулт. В същото време червеният лук запазва добрия холестерол, който помага за предпазване от сърдечни заболявания.

За да се стигне до заключението за ползите от зеленчука, учени провели елементарен тест с хамстери. В хода на експеримента малките гризачи били подложени на 2 вида диета.

Една част от животинките хапвала високохолестеролни храни в съчетание с червен лук, а друга част била на диета без полезния зеленчук.

лук

След осем седмици нивата на лошия холестерол спаднали средно с 20 на сто при хамстерите, които нагъвали червен лук. Тези резултати напълно подкрепят твърдението, че редовната консумация на лук намалява риска от коронарна болест на сърцето.

У нас и като цяло в по-голямата част от Европа най-често в кулинарията се използва белият лук. Червеният лук обаче е дълбоко залегнал в рецептите от средиземноморската и индийската кухня, както и в тази на Близкия изток. Поради по-сладкия си и не толкова натрапчив вкус, червеният лук е изключително подходящ за салати и сурови ястия.

Ползите за човешкото здраве от лука са цял куп – зеленчукът е противораково средство, гони простудата и грипа, кашлици, както и сърдечни заболявания. Освен това похапването редовно на лук влияе добре на мозъчната дейност, полезен е за зъбите и венците.

Кромидът съдържа етерични масла и органични киселини, които играят значима роля в храносмилането: увеличават апетита, повишават отделянето на стомашни сокове и подобряват усвояването на погълнатата храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати