Малки кулинарни тайни за домакини на токчета

Готвене

Всяка добра домакиня си има трикове и хитринки, които прилага в кухнята, за да приготви майсторски своите ястия. Ето някои полезни при готвенето.

За да не залепва месото при пържене, към мазнината прибавете няколко парченца нарязан морков.

Ако предпочитате пържолите да са меки, трябва няколко часа предварително да ги натриете с мазнина и оцет.

Ако приготвяте мозък, за по-лесното обелване на ципата ще помогне ако го потопите за няколко минути в топла вода.

При запържването на лук, ако не искате да има изгорели краища, е добре да оваляте лука в брашно и той ще получи златист цвят.

За да е добре сварено месото, то трябва да се вари над три часа ако е кокоше, ако е овнешко или телешки език - до три часа, телешко, свинско, патица и гъска от един до два часа, пиле от половин до един час.

Семейно Готвене

Можем да разберем дали олиото е достатъчно нагорещено като пуснем парченце хляб. Ако около него се образува пяна и хлебчето изплува, значи вече можем да пържим месото.

Пърженият дроб ще е по-вкусен ако предварително го сложим за една две минути в гореща вода, после трябва да се измие със студена вода.

Ако искате по-бързо да сготвите задушено месо, препоръчително е да добавите лимонена киселина, винен оцет, сок от нар или доматено пюре.

Миризмата, която изпълва кухнята, когато готвим зеле, е възможно да бъде избегната. Достатъчно е върху тенджерата да сложим влажна кърпа. Тя действа като филтър и задържа лошия мирис.

За да остане бульона бистър когато го затопляме, трябва това да става на тих огън и щом бульона кипне, веднага да го свалим от котлона.

Когато се сдобиете с нов чугунен тиган, преди да започнете да го използвате трябва първо да го нагорещите и после да го изтъркате със сол. Така ще удължите живота му и по-лесно ще го почиствате.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати