gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лютите чушки ни правят щастливи

Лютите чушки ни правят щастливи

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494135112k
Люти Чушки
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Огнените люти чушлета, които отдавна са известни като подправка за здравословен живот и здрав организъм имат и способността да ни накарат да гледаме на живота през розови очила. Когато похапваме люти чушки жлезите ни получават сигнали и започват да отделят ендорфини, известни като хормони на щастието и удоволствието.

Все още обаче не е ясно какъв точно е механизмът на този процес. Ендорфините се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса обикновено по време на изморителни упражнения, възбуда или оргазъм. Лютите чушки със своя остър вкус имат подобно действие върху човешкото тяло.

Похапването на тези малки зеленчуци на базата на отделените ендорфини предизвиква състояние на аналгезия или липса на чувство за болка и допринасят за здравословното състояние на човешкия организъм. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания, а още ацтеките и маите са смятали лютата чушка за афродизиак.

Щастие

Лютивият вкус на малките чушлета се дължи на капсаицина. Това вещество е безвкусно, без мирис, няма цвят и се съдържа в различно количество в раличните сортове люти чушки. Най-много капсаицин може да се открие при огнения сорт „хабанеро”. В обикновените по-големи сортове чушки не се съдържа абсолютно никакво количество на това полезно вещество.

Според специалистите колкото повече капсаицин има дадена чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е тя. Имайте предвид, че цветът не винаги определя лютивината. Според експертите в областта капсаицинът е адаптивно средство на чушката, за да се пази от животните.

Когато човек хапне люта чушка капсаицинът атакува рецепторите за болка на езика, които изпращат съобщение към мозъка. След редовна консумация обаче клетките стават безчувствени и доскоро влудяващата лютивина прераства в приятно удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати