Как правилно да съчетаваме млечните продукти

Млечни Продукти
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Млечните продукти са задължителни за здравословното меню. Млякото е една от най-естествените храни за човек и като такава то е задължителна и дори диетична храна, която в съчетание с правилните продукти може бързо да ни засити, без да остави неприятно чувство за подуване и тежест.

Млякото по правило трудно се съчетава с повечето продукти. Ако в стомахът ви има все още друга храна, млякото не няма да й даде възможност да се смели, защото има способността да полепва и да се отлага по тях, което затруднява бързото храносмилане.

Млякото трябва да се пие на малки глътки, защото така то се усвоява по-добре. Ако го пиете твърде бързо и в големи количества, ще се преработва по-трудно.

Затова диетолозите съветват да консумирате млякото като храна, а не като напитка. Разбира се, прясното мляко може да утоли жаждата, но тогава то трябва да се консумира на гладно. Удачно е в сутрешното си кафе да сипвате по малко мляко, особено ако нямате навика да закусвате.

Еднородни млечни продукти като кашкавал, сметана, сирене са съвместими един с друг. Изварата обаче се смила трудно и е по-добре да се яде отделно или в съчетание със зеленчуци.

Зелена Салата

Най-удачно е да съчетавате този полезен млечен продукт с тъмнозелените зеленчуци. Освен това изварата може да се използва при направата на мусака. Съветът на диетолозите е да се консумира извара за обяд.

Като цяло млечните продукти се съчетават отлично с храни, богати на скорбяла - картофи, моркови, каши. Специалистите съветват да консумираме кисело мляко, различните видове йогурт и айран през първата половина от деня и преди сън.

Киселото мляко най-добре се съчетава със сладки плодове и зеленчуци. Пробвайте да овкусите салатата си с дресинг от 1 с.л. кисело мляко, малко зехтин и черен пипер.

Сиренето и кашкавалът пък добре си подхождат с всички зеленчуци. Обезмаслените и обезсолени видове сирена са особено важна съставна част от млечно-растителната диета, която е добре да се спазва от бъдещата майка два месеца преди раждане. Пресните сирена са изключително подходящи за бременните жени.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
koli
koli
24.01.2011 07:32
Млечни продукти.
0
0