За газираните напитки и изкуствените оцветители

Безалкохолно

Газираните напитки са станали почти неразделна част от ежедневието на хората, но изкуствените багрила в тях не са никак безвредни.

По принцип оцветителите биват три бива - естествени, синтетични и изкуствени. Първите се получават от плодовете, листата или цветовете на различни растения, или пък са от животински произход и най-важното, безвредни са за човека.

Естествените багрила за напитките най-често спадат към флавоноидите и каротеноидите. Антоцианините, обозначавани с Е 163, обагрят цветовете на растенията и техните плодове в най-разнообразни нюанси - розово, червено, синьо, виолетово.

Тези съединения се съдържат в касиса, кожицата на черното и червеното грозде, вишните, ягодите и т.н. Обикновено оцветителите, които са естествени, са и по-скъпи.

По-евтините, досещате се, са синтетичните оцветители. Те нямат еквивалент в природата и са най-вредни за организма.

Добавките в хранителната промишленост освен природни, могат да бъдат и изкуствени – те имат същата структура като естествените. Хората най-често ги наричат "чиста химия", но производителите вече ги наричат с ново име - природно-идентични.

Аспартам

Синтетичните добавки си диетични. Те не се усвояват от организма, ето защо производителите пишат, че съдържат 0 калории. Лошото обаче е, че не се изхвърлят от него, а се събират в депа. Така могат да променят ритъма на обмяна на веществата на организма, а в големи количества дори да предизвикат рак.

Аспартамът е около 200 пъти по-сладък от захарта и стана доста популярен заради твърденията, че може да бъде причинител на редица заболявания – от мигрена до мозъчен тумор.

Риск от консумация на безалкохолни с изкуствено получения подсладител има само за хората, които са алергични към фенилаланин. Това е едната от двете аминокиселини, които влизат в състава на подсладителя.

Как можете да установите дали например червеното вино съдържа опасни оцветители? Сложете една лъжичка сода в чашата. Ако виното промени цвета си в синьо, значи е направено от плодове. Ако остане червено, значи в него има багрила. По същия начин действайте и с газираните напитки.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати