Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тънкости при готвенето на ориз

Кулинарни тънкости при готвенето на ориз

AdminAdmin
Администратор
95442k
Мусака с Ориз

На пръв поглед готвенето на ориз изглежда като детска игра, с която биха могли да се справят дори и онези от нас, които не са факири в кухнята.

Ориз винаги може да приготвите, но не винаги вкусът на конкретното ястие в изненадва и очарова. Това се дължи главно на някои грешки, които се допускат при кулинарната обработка на тази зърнеста храна.

За да запазите енергийната стойност, полезните вещества, витамини и минерали, добрия вкус на ориза, при готвене трябва да спазвате следните правила:

- Ако не накисвате предварително ориза, задължително го мийте, докато престане да пуска “млечна” вода.

- Най-добре е да накиснете ориза предварително във вода за около 30-60 минути в зависимост от годишния сезон. За час продуктът се оставя във вода само през зимата. По този начин оризът се размеква, в следствие на което по-бързо достига кулинарна готовност и се запазват много повече ценните му вещества.

Ориз

- За да е пухкав и без излишна течност, което често се получава, съотношението ориз/вода трябва да е 1:1.25. Според някои други препоръки най-подходящо е съотношението 1:2 и 1:3.

- Докато оризът ври на котлона и 10 минути след като вече е готов, не бива да махате капака на тенджерата. Ако се отвори и парата от ястието излезе, варенето минава на съвсем друг режим.

- След като заври задължително котлонът се намаля и оризът ври “тихо”. Към края на готвенето, варенето трябва да е съвсем слабо.

- Не прибавяйте сол, докато варите ориза.

- За десерти са най-подходящи кръглозърнестите сортове ориз. Италианският ориз арборио е идеален за приготвяне на ризото, а дългозърнестият испански ориз е подходящ за готвенето на паеля.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
47
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Силвия Василева
Силвия Василева
17.05.2013 11:05
Чувала съм, че оризът трябва да се вари без капак, но не знам дали е вярно. Не съм специалист и моят ориз никога не става вкусен.

Ще се отклоня от темата и ще поправя това: "След като заври задължително котлонът се НАМАЛЯВА и оризът ври "тихо". Думата НАМАЛЯ използват хората дошли, наскоро от провинцията, които много уважавам, заради куража да дойдат в толкова мръсен, гъмжащ от народ и неприветлив град, каквато е нашата столица.
7
20
КРИТИК
КРИТИК
08.05.2013 21:33
нищо не казахте за кафявия ориз!
0
0