gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-известните видове суши

Най-известните видове суши

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Най-известните видове суши
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Мнозина казват, че суши е начин на живот. Ако все още не сте събрали кураж да опитате тези вкусни хапки от ориз и сурова риба, не губете време. Сушито е наслада не само за стомаха, но и за всички сетива.

Още в древността японците хапвали храна, богата на морски дарове от заобикалящите ги от всякъде морета. Те се научили да съхраняват прясно уловената и изчистена риба, като я нареждали в големи дървени съдове.

Всеки ред риба се поръсвал със сол, а понякога и с ориз, който също възпрепятства гниенето на рибата. Притисната с тежък капак рибата престоявала така няколко месеца, като през вековете периодът на обработка се скъсявал все повече.

През 19 век готвачът Йохей е този, който направил нововъдението да предлага рибата сурова. Невероятният вкус разнесъл популярността на хапките и сушито започнало да се предлага в различни стилове.

Доста са видовете суши, които може да опитате днес. Но сред най-известните са:

Най-известните видове суши

Нигири

Представляват малки оризови "пръстчета", покрити с риба или друго. Има безброй комбинации на нигири-суши - с риба тон, скарида, змиорка, сепия, октопод и омлет.

Гункан

Това съши представлява малки чашки, направени от сумеши и нори с пълнеж от различни морски дарове. Сред безбройните комбинации на гункан-суши най-известни са тези с морски таралеж и различни видове хайвер.

Темаки

Това са конуси от ориз, риба и зеленчуци, завити във водорасли /нори/.

Най-известните видове суши

Маки-суши

Тези ролца са от ориз и водорасли с риба и/ или зеленчуци. Има различни видове маки-суши, според начина, по който се приготвят:

- Футо-маки – дебели ролца;

- Хосо-маки – тънки ролца;

- Ура-маки – ролце обърнато навън;

Оши-суши

Това е пресовано суши, при което рибата е пресована върху ориза в дървена кутия.

Сашими

Представлява сурова риба, сервирана на парчета. Най-често се реже по различни начини, за да се подчертае външния вид на рибата. Хира зукури е стандартно квадратно парче, по-тънкото се нарича Ито зукури, а най-малкото Каку зукури е с дебелината на лист хартия.

Инари

Инари-суши се приготвя съвсем лесно, не цената му е доста скъпа. Представлява пържени торбички тофу (абураге) с пълнеж от ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати