Въглехидратите са горивото на мозъка

Фамилно Хранене
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Продължителните нисковъглехидратни диети имат сериозни последствия върху тялото и могат буквално да разрушат организма.

Обикновено при тези хранителни режими се наблюдава бързата загуба на тегло, което мотивира отслабващия да продължава да избягва въглехидратната храна. Това обаче са особено опасни състоянията, които са риск за здравето.

При недостиг на въглехидрати тялото не е в състояние да гори мазнини по естествения си начин. Нормалният процес изисква въглехидратите да се комбинират с мазнини и да се използват за гориво. В дългосрочен аспект безвъглехидратните и нисковъглехидратни диети могат да доведат до по-сериозни, дори необратими последствия.

Упражнения

Отдавна стана ясно, че недостигът на зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни увеличава риска от различни видове рак. Важно е да запомните, че въглехидратните храни в умерени дози не са вредни за организма. Напротив – те са жизнено необходими и незаменими.

Безспорен факт е, че за човешкия мозък именно въглехидратите са основен енергиен източник. Въглехидратите са съвършеното гориво за осъществяване на повечето функции на организма. Те осигуряват на тялото така необходимата енергия за мускулите, за дейността на мозъка и централната нервна система.

Най-общо процесът е следният: тялото трансформира смилаемите, не съдържащи фибри, въглехидрати в глюкоза, която се използва от клетките като гориво. Простите въглехидрати се разпадат бързо, а сложните – много по-бавно и се включват в кръвния поток постепенно.

Пиене на Мляко

Получената по време на храносмилането глюкоза навлиза в клетките чрез инсулина, който се отделя съобразно моментните нужди.

Част от глюкозата се складира като гликоген в черния дроб и мускулите, за да бъде използвана по-късно, например при следващото физическо натоварване. Излишната глюкоза се складира като мазнини.

Прости, сложни въглехидрати и фибри се намират в много храни. Някои от тях осигуряват важни хранителни компоненти и се грижат за здравето, докато други са източник единствено на калории и от тях се напълнява.

Сладките неща, захарта, конфитюрите и т.н. съдържат прости въглехидрати и почти никакви ценни хранителни съставки. Плодовете също съдържат основно прости въглехидрати, но също така минерали, витамини, фибри и вода.

Безценен източник на сложни въглехидрати, фибри, витамини, минерали, протеини са бобовите храни. Млечните продукти са изградени от прости въглехидрати, протеини, калций и др.

Включвайте в менюто си редовно и зърнени храни, защото те дават на тялото ни комплексни въглехидрати, фибри, витамини, минерали, протеини.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати