Прясно изцедените сокове могат да са коварни

Сок

Изключително вкусни и освежаващи прясно изцедените сокове и фрешове не са удоволствие, което всеки може да си позволи. Вярно е, че повечето от тях за изключително полезни за едно или друго състояние на организма, но за определени болестни състояние могат да навредят доста.

Не бива да се засилва разбирането, че соковете от плодове и зеленчуци имат лечебна сила. При продължителен прием даден сок може да окаже полезно въздействие, но почти е невъзможно само със сок да се излекувате от някоя сериозна болест.

Ако прилагате сокова терапия, може да прочистите тялото си от токсини и да засилите защитните сили на организма, най-вече заради съдържащите се в тях витамини.

Но прясно изцедените сокове могат и да са коварни. С тях трябва да внимават онези от нас, които страдат от язва, остър гастрит и панкреатит. Те в никакъв случай не трябва да пият кисели сокове, като например от лимон, портокал, ябълка, касис, горски плодове.

Фрешове

Тези плодове съдържат много органични съединения, които повишават киселинността на стомашния сок и могат да предизвикат киселини и болезнен пристъп.

Макар и невероятно полезен гроздовият сок може да е нож с две остриета. Потенциално застрашени от употребата му са диабетиците и хората, които страдат от затлъстяване. Онези от нас, които имат раздразнителни черва също трябва да внимават. Гроздовият сироп съдържа прекалено много глюкоза и калории.

Ако имате слаб стомах и склонност към разстройство, също е добре да внимавате с фрешовете. Те имат способността да разхлабват стомаха. Решение е, ако ги поглъщате разредени с малко вода и на малки глътки.

Както всичко останало и прясно изцедените сокове трябва да се консумират с мярка. Ако спазвате някоя диета, която изисква да поемате литри сок от зеленчуци или плодове, по-добре се откажете. Допустимата дневна доза варира от 3 чаши до няколко супени лъжици, в зависимост от вида на течността.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
adelina
adelina
28.02.2015 16:31
drun,druk ta plqs....pulni gluposti....piyte hapcheta,koito vi trovqt
0
0