Слънчогледовите семки по-полезни от рибата треска

Семки
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
Виж ››

Слънчогледовите семки са попаднали в Европа по същия начин, както картофите, доматите и царевицата – след като Колумб открил Америка, те били донесени от испанските конкистадори.

Първоначално слънчогледът бил смятан за декоративно растение и за ползата от семките му европейците дълго време тънели в информационно затъмнение.

Слънчогледите украсявали градини и паркове. Според легендата един селянин от Русия решил да направи олио от слънчогледови семки с помощта на ръчна преса.

В края на деветнадесети век този вкусен и евтин продукт вече станал любим не само в Европа, но и в Америка. Слънчогледовите семки са наистина уникален продукт на природата.

Биологичната им ценност е по-висока от тази на яйцата и на месото, затова пък организмът ги преработва в пъти по-бързо, отколкото продуктите от животински произход.

Витамин D се съдържа много повече в слънчогледовите семки, отколкото в черния дроб на рибата треска, която винаги е била смятана за най-богат източник на това ценно вещество.

Който яде редовно слънчогледови семки, помага на кожата си да изглежда сияйна, подобрява храносмилателния баланс на организма, както и на лигавиците.

Слънчогледови Семки

Слънчогледовите семки съдържат много незаменими аминокиселини, които осигуряват нормален обмен на мазнини в организма. Освен това те съдържат много ненаситени мастни киселини – линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други.

Някои от тях не се синтезират в организма на човека, но са по-ценни дори от някои витамини. Без ненаситени мастни киселини клетъчните мембрани и нервните влакна са много уязвими и лесно се разрушават.

Освен това така се натрупва излишен холестерол, който спомага за развитието на атеросклероза и на повишаване на риска от инфаркт на миокарда.

От минералите в слънчогледовите семки са най-значими фосфорът и калият, но също така има много магнезий, необходим за работата на сърцето. В семките на жълтото цвете има много селен, цинк, натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо и какво ли още не.

Достатъчни са само 50 г семки дневно, за да бъде задоволена дневната норма от витамин Е за организма на възрастен човек. За съжаление обаче слънчогледовите семки са и много калорични – в 100 г се съдържат 700 калории.

Необелените семки могат да запазят ценните си вещества много дълго време, защото люспите ги пазят от вредни въздействия. Не си купувайте белени семки, защото в тях се окисляват мазнините, което е много вредно.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Учуден
Учуден
11.08.2015 01:29
Странно, никъде не срещнах информация че слънчогледовите семки съдържат какъвто и да било витамин Д
0
0