Чесън и туршия пазят от настинка

Чесън

Есента традиционно е смятана за сезон на настинките, но във ваши ръце е силата да не допуснете това да ви се случи, твърдят руски диетолози. Наблягайте на определени продукти и кашлицата и хремата ще ви подминат.

Признат шампион сред растенията по съдържание на витамин С е шипката. Витамин С в нея е много повече, отколкото в лимоните и портокалите. Пийте редовно шипков чай и настинката ще е само лош спомен от миналото.

Чесънът е известен с полезните си свойства още от средните векове. Най-ценното вещество в чесъна е алицинът, което е и виновникът за специфичната му миризма.

Сам по себе си алицинът не е полезен, но започнете ли да дъвчете, режете или пресовате чесъна, алицинът се превръща в алицин, който е природен антибиотик. Той се справя с възпаленията и потиска размножаването на бактериите.

Освен това алицинът намалява вредния холестерол в кръвта. Затова любителите на чесъна не само че не страдат от настинки, но за тях атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания са нещо напълно непознато.

Ряпата също пази организма от болести. Достатъчно е да настържете салата от средна ряпа и това засища дневната ви нужда от витамин С, освен това вади и излишъците от вредния холестерол. Ряпата укрепва стените на кръвоносните съдове и подобрява храносмилането.

Грозденце

Гроздето също съдържа много витамини, особено витамин С и Р. Ако сте склонни към бронхити, гроздето трябва да стане вашият любим плод. То действа на дихателните пътища, като омекотява дразнещата кашлица.

Туршиите и киселото зеле са много полезни в сезона на настинките. Бактериите, които се отделят при ферментацията на зелето и туршиите, са ваш силен помощник в борбата със заболяванията на гърлото и белите дробове.

Рибата съдържа много витамин D, който не ни достига най-вече в студените месеци. Хората с ниски нива на този витамин най-често боледуват през есента и зимата. Независимо от вида на рибата тя ще помогне на тялото ви да устои на настинката, но ако може, наблягайте на сьомгата и пъстървата.

В студените месеци най-зле се чувстват вегетарианците, които са атакувани от постоянни настинки и пристъпи на лошо настроение. Причината е в недостига на животински белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини. Те са необходими за добрата работа на имунната система.

Студеното време е идеална причина, за да се поглезите със сланина. Много хора са убедени, че това е една от най-вредните храни, но свинската сланина съдържа полезната арахидонова киселина, която усилва имунитета при среща с вируси и бактерии.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
веселин
веселин
26.03.2013 10:53
Статията бива ама последните 5 изречения са пълна глупост.
Личи че са писани от никога не опитвал да спре месото човек.
0
0