Малки тайни при готвенето на гъби

Малки тайни при готвенето на гъби

гъби

Прясно набраните гъби трябва да се обработят веднага – трябва да ги почистите, обработите и изядете, за да може в най-пълна степен да се насладите на перфектния им вкус. С дивите гъби обаче трябва да се внимава и не бива да се прекалява с консумацията им. Не трябва да изяждате повече от 250 г на седмица, понеже в тях все още се съдържа радиоактивният елемент цезий 137, предупреждават от Института "Фрезениус".

Каквито и да са гъбите, които планирате да приготвите, помнете, че те са с високо съдържание на вода и белтъчини, което допринася за бързото им разваляне. Затова е най-добре навреме да ги почистите и готвите. Ако следвате следните съвети, успехът ви е гарантиран:

- При кулинарната обработка на гъбите винаги трябва да се спазват две важни правила: котлонът или фурната да са на висока температура и да готвите, докато продуктът покафенее.

зеленчуци

- Можете да ги нарежете на произволни форми, стига да използвате остър нож. Малките гъбки могат да се сложат и цели.

- Можете да готвите заедно различни видове гъби.

- Гъбите се сотират най-добре в масло или зехтин. Когато са подложени на висока температура, те отделят водата, която съдържат. Кулинарната обработка трябва да продължи, докато течността се изпари, а гъбите омекнат и станат златисти.

На този етап могат да се прибавят няколко супени лъжици червено вино. Когато то остане наполовина, се поръсва с магданоз, ситно нарязан арпаджик или розмарин, сол и черен пипер.

- Ако желаете да прибавите гъбите в яхния, салата, пица или друго ястие, добре е да ги сотирате предварително и да ги прибавите едва накрая на готвенето. Продължителната термична обработка ги кара да се разтворят в ястието.

салата с гъби

- Когато ги приготвяте в тиган, не слагайте прекалено много гъби. Така ще намалите температурата и ще нарушите едно от най-важните правила (за температурата на огъня).

- Пънчетата и шапката са еднакво вкусни при приготвяне. Изключение са някои гъби като шийтаке и портобело. Техните пънчета са прекалено жилави, приготвянето им отнема много време и затова трябва да бъдат отстранявани с остър нож.

- Гъбите и микровълновата фурна са в чудесни отношения. Изчистете гъбите, сложете ги в купа без мазнина, покрийте и нагласете на максимална температура за 2–3 минути.

- Големите гъби като портобело и шийтаке са идеални за грил. Само трябва да се наръсят леко с растителна мазнина, сол и черен пипер, и да се пекат 4–6 минути.

- Гъбите се овкусяват с подправки като зеленчуците и месото – каквито и подправки и продукти да прибавите към тях, няма да сгрешите.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Руди
Руди
06.06.2015 21:33
Малко е пресилено написаното тук, като войник на границата беряхме гъби в изобилие и ги печяхме на тенекия и никой не му стана зле за тези години идеално мезе са за всяко питие особено с зелени тревисти подправки които растат на недостъпни скришни места.Но това беше през оня ЗЛАТНИЯ ВЕК ЗА БЪЛГАРИЯ сега всичко е отрова и лекарствата дори!
5
0