Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Алергията от ягоди отшумява с кисело мляко и мед

Алергията от ягоди отшумява с кисело мляко и мед

AdminAdmin
Администратор
95442k
Десерт

Добре известно е, че ягодите са един от най-вкусните плодове, но и един от тези, които предизвикват най-често алергии. При някои хора алергична реакция към ягоди е особено силно изразена.

Ако и вие имате такава непоносимост към този невероятно примамлив дар на природата, но все пак искате да си похапнете ягодки понякога, има вариант и за вас.

Алергията към ягоди може да бъде олекотена до известна степен, ако плодовете се комбинират с кисело мляко, мед или захар. По-добре е обаче в такъв случай да се приемат по-малки количества от червените плодчета.

За тези от нас, които нямат никакви проблеми с ягодите, е важно да се знае, че органичните киселини в ягодите - лимонена, ябълчена, салицилова, оксалова подобряват обмяната на веществата в организма и улесняват храносмилането.

Още древните римляни са приписвали на ягодите чудодейни лечебни свойства, въпреки че не са ги отглеждали. През Средните векове ягодата била символ на съвършенството и зидарите използвали ягодови мотиви за украса на каменните постаменти на олтарите и капителите в катедралите.

Ягоди

Първата илюстрация на ягодата като растение се открива в ботаническото съчинение “Хербарий” от 1454 г.

Най-големият производител на ягоди в света са САЩ. Американците консумират най-много ягоди както в сурово състояние, така и под форма на пълнежи за десерти – пудинг, пай, торти, коктейли.

На българския пазар вече има целогодишно както пресни, така и замразени ягоди. Последното позволява те да присъстват целогодишно на трапезата.

В ягодите е налично голямо количество витамин Р. Неговата липса в човешкия организъм предизвиква обща отпадналост, мускулни болки в краката и точковидни кръвоизливи по кожата. Комбинацията на витамин Р, витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от капилярни кръвоизливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest