gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебните свойства на подправките

Лечебните свойства на подправките

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Подправки
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Подправките, които ползваме ежедневно в домакинството, притежават лечебни свойства. Те зареждат организма с полезни вещества.

При недостиг на магнезий човек чувства умора и лесно се дразни. Има усещане за бодежи в пръстите на ръцете и краката. Мъчи го вътрешно безпокойство, нарушава се сърдечният ритъм, развиват се симптоми на мигрена, може да се стигне и до косопад. Най-голямо количество магнезий се съдържа в копъра, кимиона, зърната на горчицата и в кориандъра.

При недостиг на калий човек има нарушения в паметта, раните му

трудно зарастват, получава чувство за сърбеж на кожата сякаш не се е мил, развива се кариес, крайниците измръзват и се получава ефект на неувереност в себе си. Голямо количество калий се съдържа в чилито.

Липсата на калций пък води до заболявания на зъбите и костите. Този елемент е необходим, за да не се разрушава нервната система и мускулите. Калций може да си набавим с използване на подправките – кимион, кориандър и карамфил.

Дефицитът на желязо води до характерна слабост и бледост. Това са признаци, свойствени на анемията. Най голямо количество желязо има в кимиона, куркумата, шафрана, канелата.

Ползи от Подправки

Недостигът на йод води до заболявания на щитовидната жлеза. За избягване на подобни усложнения можем да използваме в храната си повече куркума. С нейна помощ се прави профилактика на този вид болести.

Недостигът на витамин C понижава работоспособността и води до кръвоизливи и изпадане на зъбите. В чилито се съдържа витамин С от два до пет пъти повече, отколкото в лимона. На чилито по количество и концентрация на витамини могат да съперничат само карамфилът и джинджифилът.

Недостатъкът на витамина B1 води до нарушения на нервните функции. Този витамин е много важен за правилното усвояване на въхлехидратите. Най-голяма е концентрацията му в зърната на горчицата.

Дефицитът на витамин В2 води до възпаление на лигавиците и на очите. Нарушават се процесите на изработване на кръв. Голямо количество се съдържа в шафран, чилито и копъра.

Липсата на витамин А се проявява със сухост в очите и намаляване на зрението. Този витамин е важен за процеса на растежа и физическото развитие. Най високо е съдържанието му в карамфила и канелата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати