gotvach.bg»Статии»Кулинария»Митове и истини за сладкишите

Митове и истини за сладкишите

Митове и истини за сладкишите

Сладкишите – толкова вкусни и желани, но забранени за някои. Можем да ги избягваме по различни причини: заради фигурата или заради страх от кариеси. В който и магазин да влезем, те са навсякъде около нас в различни видове и форми.

За сладкишите има много митове, като се започне от влиянието им върху активността и се стигне до способностите им като афродизиак. Кое е истина и кое просто мит?

Сладкото прави децата свръхактивни – това е чист мит. При изследванията не е открита никаква връзка между употребата на сладко и свръхактивността на децата. След редица експерименти учените са стигнали до извода, че причината е в гените, а не в бонбоните.

Фактор, който води до изграждане на взаимовръзка между активността и сладкото е, че обикновено децата ядат повече сладко на някой празник, а всъщност самият той ги прави свръхактивни.

Митове и истини за сладкишите

От шоколада няма да заспите цяла нощ – това също е мит. Някои хора го избягват заради съдържащия се в него кофеин, но количеството е толкова малко, че едва ли ще прогони съня.

Зелените дражета са афродизиак – тези идеи водят началото си от 70-те години на миналия век. Никой няма представа защо точно зеленият цвят е нарочен за афродизиак, само една теория го свързва с плодородието и любовта в древността.

Истина е, че ако постоянно похапваме сладко, ще имаме проблеми със зъбите. Някои хора, за да избегнат честите срещи със зъболекаря, са готови да се откажат изобщо от сладкото.

Причината за появата на кариесите са всъщност бактерии, живеещи в човешката уста, които се хранят със захар и отделят киселина, която разяжда зъбния емайл.

Сладкото ни кара да се чувстваме по-добре – това вече не е мит, а абсолютна истина. Достатъчно е да хапнем едно-две парченца шоколад, и се чувстваме по-комфортно.

Причината е в ендорфините, които се отделят при яденето на шоколад. Това не важи за останалите видове сладко, но като цяло сладкото доставя удоволствие и това е достатъчно, за да се промени и настроението ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати