Сушените сини сливи са полезни колкото пресните

Сушените сини сливи са полезни колкото пресните

Сините сливи са невероятно полезен дар от природата. Те съдържат множество витамини (B1, B2, PP, C), провитамин A, както и минерали, микроелементи, като натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо.

Всеизвестно е, че сините сливи се консумират освен пресни, на сладко, конфитюр, компот, и сушени. Ако смятате, че сушените сини сливи са по-малко полезни от свежите, току-що набрани плодове – грешите.

Изсушените сливи запазват абсолютно състава на полезни си вещества, с малката разлика, че са по-богати на захари и органични киселини.

В същото време сушените сини сливи имат значително по-висока енергийна стойност от пресните – 264 кал в 100 грама, но витамините и микроелементите в тях са в изобилие.

Сушените сини сливи (Prunus domestica) имат много широко приложение, защото могат да се запазят добре през цялата година. В тях съдържанието на захар достига 50 процента.

От въглехидратите остават глюкоза и фруктоза, а захарозата практически изчезва. Попадайки в стомашно-чревния тракт, синята слива увеличава 6-8 пъти обема си и превишава 5-6 пъти по калоричност пресните плодове.

Сушените сини сливи са полезни колкото пресните

Множество са ползите върху здравето от пресните сливи, сушените и сливовия. Те се използват в диетотерапията за подобряване на апетита и храносмилането, повишаване калоричността на храната и доставяне на витамини през зимата. В качеството на лекарствена суровина се използват пресни и сушени плодове и листа.

Сливите са препоръчителни при хроничен запек. Слабителният ефект се проявява при изяждането на 10-20 сухи сини сливи преди сън, а също и при употребата на настойка или компот от тях.

Действието им е обусловено не само от химическото дразнене на лигавицата на червата от целулозата и захарните вещества, но и от механичната стимулация на перисталтиката от увеличаващия се обем на плодовете.

Добър лечител сините сливи са и при хипертонична болест и бъбречни патологии. Пикочогонен ефект настъпва благодарение на високото съдържание на калий в сливите, което спомага за извеждането на готварската сол и водата от организма.

Сливовият компот помага при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето. Сушените сливи са мощно средство против склерозата, защото те изкарват от организма холестерола.

Рейтинг

5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
alexander
alexander
07.11.2011 22:02
Алкохолът стимулира.
0
1