Яжте повече риба при настинка и грип

Консумация на Риба

Досадните простудни заболявания могат лесно да бъдат преборени с няколко хранителни комбинации, които освен вкусни са и страшно полезни за заслабналия организъм.

Настинката или грипът могат да ни застигнат дори и да се храним пълноценно. Тогава, освен ударните дози витамин С изключително полезно е да засилим приема на белтъчини чрез храната. Най-идеалният вариант е да си набавим повечето белтъчини, като хапваме риба и морски дарове.

Разбира се обикновеното месо също действа ползотворно, но е добре да е по-постно, като телешко и пилешко. Влиянието на приеманата ежедневно храна върху устойчивостта на тялото към инфекции е изключително голямо, но за нещастие често се подценява като фактор.

Именно затова рязката смяна на хранителния режим, когато се подложим на диета в целта ни да отслабнем може да доведе до увеличаване на уязвимостта от настинки. При недохранените хора рискът от зарази е по-висок, предупреждава немския д-р Виктор Ярош, който е ръководител на клиника в Олсберг.

Диетите, които се базират на по-малко от 1 200 калории на ден, могат да отслабят много защитните сили на тялото, защото не му се предоставя достатъчно енергия. Противоположната ситуация - наднорменото тегло, е не по-малко рисково. То също повишава уязвимостта към заразни болести, отбелязва експертът.

Млечна Салата

Някои вкусни хранителни комбинации могат да ни помогнат да възстановим имунната система на тялото си. Акцентът пада върху пробиотични храни, които наистина могат да помогнат при простуди.

Храни като кисело мляко или многото вкусни плодови напитки на база на киселото мляко, които са в изобилие на пазара са приятен помощник, когато вирусите ни нападнат. Те съдържат микроорганизми, които в активна форма достигат до червата и там оказват здравословно въздействие.

Реално те не лекува настинки, но могат да съкратят продължителността и да намалят оплакванията. Препоръчителна е и консумацията на най-малко пет порции плодове и зеленчуци дневно, наред със съдържащите кисело мляко продукти, постното месо, мазната риба и пълнозърнестите храни.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
яница
яница
01.12.2010 16:10
Освен рибката, аз приемам и капки на растителна основа Умкалор. Много са ефективни при първи симптоми на простуда и настинка. Укрепват организма и го предпазват от вирусните бактерии.
0
0