Пащърнакът – нискокалоричен и много вкусен

Пащърнак

Макар и не особено популярен в наши дни у нас, пащърнакът е зеленчук, който крие неизброими предимства, както за здравето, така и за добрия апетит, когато седнем на масата. Загубената му популярност по нашите трапези изглежда необяснима, но не и непоправима.

Пащърнакът има изключително приятен вкус, дарява на тялото важни фибри, съдържа изключително малко калории и следователно е диетичен продукт, с който може да запазите талията си тънка.

В 100 грама от кореноплодното, което е брат на моркова, се съдържат едва 50 калории и никакви мазнини. Съдържанието на холестерол е 0 милиграма, той дава 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри, 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо.

Безценен източник е на фолиева киселина (Витамин В9), пантотенова киселина (Витамин В5), мед и манган. В коренът на това растение могат да се открият завидни количества ниацин (Витамин В3), който е изключително важен за нервната система на човек. Има още тиамин (Витамин В1), магнезий и калий, рибофлавин (Витамин В2), витамин В6 и витамин Е.

Като хранителност пащърнакът доставя на организма ни хранителни вещества, които до голяма степен има в картофите. Разликата обаче е съществена що се отнася до калории – в пащърнака те са значително по-малко.

Зеленчук Пащърнак

Все пак предимствата на картофите идват с по-голямото им съдържание на витамин С, протеини, но пък пащърнакът компенсира като отличен източник на фибри.

И двата кореноплодни зеленчука са шампиони по съдържание на витамини от група Б, но медалът остава в ръцете на пащърнака, като отличен източник на фолиева киселина.

За добрите домакини полезен съвет е понякога вместо моркови или картофи да слагат в ястията пащърнак. Така ще изненадат себе си и семейството си с нов приятен вкус.

Заради високото си съдържание на витамин С и ниацин пащърнакът е доста полезен за стимулиране на имунната система и важен за здравето и правилната работа на храносмилателната система, нервите и кожата. Фибрите го правят мощно средство против запек.

Пащърнакът и фолиевата киселина са безценни при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Той намалява риска от деменция и фрактура на костите, предизвикана от остеопорозата. Изключително полезна храна е за бременни жени и за дами, които планират да станат майки.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати