Сърцето обича броколи

Броколи
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
12.75 лв.
Виж ››

Сърцето ви обича броколито. Това е един от малкото зеленчуци, за които учени и лекари твърдят в един глас, че допринасят за значителното намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.

Това твърдение бе доказано още веднъж чрез седем проучвания, обхванали над 100 000 участници.

Те показали, че при хората, чието меню най-често включва броколи, чай, лук и ябълки (това са все храни, богати на флавоноиди), рискът от сърдечно-съдови заболявания е с 20 процента по-нисък.

Флавоноидите наброяват повече от 6000 растителни хранителни вещества в плодовете и зеленчуците. Те са отговорни за красивите им цветове. Освен това обаче са отговорни и за ползите им за човешкото здраве.

Броколито съдържа и друго полезно съединение - organosulfur. Той съдейства за активиране и стабилизиране на антиоксидантите в организма и механизмите за детоксикация.

Броколи в Чиния

Серни вещества, които се отделят в резултат на рязането, дъвченето или изваряването на зеленчука, повишават способността на черния дроб да произвежда ензими. Те неутрализират потенциално токсични, стимулиращи раковите заболявания.

Броколите са полезни и срещу рака на стомаха, твърдят японски учени. Яденето дневно на 70 грама бейби броколи в продължение на два месеца може да защити от разпространен микроорганизъм в стомаха, свързан с гастрита, язвата и рака на стомаха.

Пресните броколи съдържат голямо количество сулфорафан. Това е естествен биохимикал, който отключва производството на ензими в стомаха. Те от своя страна защитават от увреждащи ДНК химикали и възпаления.

Броколите съдържат два пъти повече витамин С от портокала. Богато е на калций, калий. Една чаша сготвено броколи съдържа само 50 калории, което го прави идеална храна за вашата диета.

Създава чувство за ситост, без да подува стомаха. Можете да го консумирате на салата, задушено на пара или да го прибавите в зеленчуков сос.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
BECA
BECA
12.12.2010 10:06
5 xx 5.
0
0