Как да разпознаете качественото вино и шампанско

Вино
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Можете да учудите приятелите си, като се проявите като истински дегустатор и покажете, че разбирате от вино не по-малко от професионалните сомелиери.

Най-важното е да огледате виното. Погледнете го отгоре, за да видите доколко повърхността му е блестяща и няма ли на повърхността някакви частици.

След това огледайте чашата с вино отстрани, по възможност на бял фон. Дръжте чашата права, след това леко я наклонете, като определите интензивността на цвета на виното, неговия оттенък, степента на прозрачност и блясък, наличие или липса на мехурчета.

Бледият цвят на бялото вино обикновено означава, че то е леко, а блясъкът и прозрачността – че е с висока киселинност. Колкото е по-силен блясъкът и колкото е по-прозрачно виното, толкова по-висока е неговата киселинност.

Леката матираност означава омекотена киселинност. Бяло-зеленикавият цвят издава, че виното е младо, свежо и ароматно. Зрялото вино има сламено-златен цвят, а напълно зрялото – кехлибарен. Сивкавият или кафявият ръб на диска на виното в чаша свидетелства за това, че виното умира.

Как да разпознаете качественото вино и шампанско

При червените вина еволюцията на цвета е от пурпурно към кафяво. Младото елитно вино е пурпурно, тъмно-рубиново, гранатово, вишнево или алено с лилав оттенък. Зрялото и хармоничното е с оранжев оттенък и по-светло, има венец с оттенъци на охра.

Когато червеното вино е много старо, то няма червени проблясъци. Ако вино, което не живее дълго, например новото божоле, има жълтеникав венец, това означава, че напълно е увехнало.

Мътното, но не много старо вино означава, че то е развалено или утайката му е изплувала на повърхността. Кафявият цвят на младото червено вино е показател на преждевременната му смърт или използването от производителя на гнило грозде за направата на виното.

Като наклоните силно чашата с вино и леко я завъртите, разгледайте „сълзите”, които се стичат по стените на чашата. Те се образуват заради разликата в изпарението на водата и спирта, а също и ако във виното има глицерин.

Шампанско

Леките десертни вина имат слабо изразени „сълзи”, а вината с високо съдържание на спирт те са по-релефни и образуват красиви аркади. Разваленото вино образува безформени „сълзи”, обикновено с мехурчета.

Що се отнася до шампанското, то никога не трябва да се налива в мокри чаши, защото мехурчетата и пяната ще се повредят. Мехурчетата са индикатор за доброто качество на шампанското.

В доброто шампанско те трябва да са малки и еднакви по размер. Всяко мехурче живее няколко секунди. След като пяната изчезне мехурчетата трябва постоянно да се издигат от дъното на чашата и да оформят вериги. Малкото количество мехурчета издава, че шампанското е старо.

За качеството на мехурчетата може да се преценява едва след като е минала половин минута след напълването на чашата. Заради разликата в температурата на чашата и на стаята първоначално мехурчетата може да са по-едри.

Необходими са тридесет секунди, за да се изравнят температурите. Никога не изстудявайте чашата за шампанско, защото това ще предизвика появата на влага върху стените й.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати