Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Грейпфрутът се яде със семките

Грейпфрутът се яде със семките

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Грейпфрутът се яде със семките

Грейпфрутът, който е желан гост на трапезата през зимата, съдържа естествени убийци на мазнините – инозитол и пектин. Той подобрява апетита, помага на храносмилането и активизира дейността на черния дроб.

Освен това грейпфрутът нормализира работата на кръвоносните съдове, намалява нивото на вредния холестерол, тонизира нервната система, помага срещу апатия, изостря паметта и вниманието, намалява умората.

Най-полезните вещества в този плод се намират в белите вътрешни прегради, които повечето хора изхвърлят, а точно те са най-полезни. Полезни са и семките на грейпфрута, тъй като имат бактерицидни свойства.

Ако сте решили да отслабнете, наблягайте на консумацията на грейпфрут и особено на бялата му част. Но ако страдате от язва на стомаха или на дванадесетопръстника, гастрит с повишена киселинност или хипертония, забравете за грейпфрут. Ако взимате лекарства, също ограничете употребата му, тъй като той засилва токсичността на лекарствата.

Учените твърдят, че е полезно да се пие кафе всяка сутрин – не толкова за събуждане, колкото за профилактика на диабет от втори тип и заболявания на черния дроб.

Кафето помага на организма да се справи със стреса, стимулира дихателния център на мозъка, като помага на астматиците да се справят с пристъпите. Освен това кафето изкарва вредния холестерол от организма.

Грейпфрутът се яде със семките

В кафето се съдържат много полезни вещества за тялото – въглехидрати, мазнини, съединения, които приличат на белтъчини, както и редица жизненоважни за човека минерали и микроелементи. Кафето не се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система.

Черният чай, който предпочитат да пият сутрин хората, които не консумират кафе, помага при борбата с остеопорозата и други заболявания на костите.

Най-вероятно за това помагат полифенолите, които 25 пъти повече от витамин С защитават генетичния материал на клетките от повреда. Освен това чаят укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира артериалното налягане, спомага за унищожаването на тромби и укрепва имунитета.

Той лекува някои видове алергии и предпазва от редица сериозни заболявания. Ако добавите прясно мляко в чая, това ще превърне напитката в идеален лек срещу камъни в бъбреците, но ще унищожи положителното влияние на чая върху сърцето. При болести на стомаха и бъбреците, както и при безсъние и глаукома не се пие черен чай.

Натуралният шоколад се бори срещу свиването на артериите и подобрява циркулацията на кръвта, с което предпазва от образуване на тромби. Кофеинът и теоброминът, които се съдържат в горчивия шоколад, помагат при физически натоварвания. Това обаче важи само за натуралния, а не за млечния шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest