За какво са полезни лилавите плодове?

Горски плодове

Лилавите плодове са не толкова често срещани на трапезата на българина, а трябва. Консумацията на плодове с лилав цвят може да предотврати редица заболявания.

Лилавите плодчета са полезни срещу болести, свързани с възрастта като Алцхаймер, сърдечни проблеми, дори и рак. Ако си създадете навик да консумирате боровинки, къпини, касис или сливи, то ще намалите риска от развитие на множествена склероза и болестта на Паркинсон.

В това са убедени учени от университета в Манчестър. Те препоръчват поне една от препоръчваните пет дневни порции плодове и зеленчуци, да бъдат лилави.

Вещество в лилавите плодове помага в борбата с вредните въздействия на желязото, което може да увреди клетките, ако премине през храносмилателната система в неправилна форма.

Ябълки

Желязото, което по принцип се смята за здравословно, е полезно само когато реагира с други съединения. Иначе минералът може да бъде отровен за тъканите.

Боровинките, сините сливи, касисът и къпините, които дължат лилавия си цвят на полифенолите, чрез тях са в състояние да неутрализират вредните ефекти на желязото. Подобни съставки се съдържат също в зеления чай и куркумата.

Нека обърнем малко повече внимание на боровинките. Те забавят развитието на чернодробна фиброза. Специалистите наричат боровинките "суперхрана". Лилавият плод е с доказано лечебно действие върху очите и мозъка.

лилави плодове

Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини, алфа линолеова киселина, каротеноиди и фитостероли.

В плодовете на боровинките се съдържа голямо количество от веществото птеростилбин, което е естествен антиоксидант.

Касисът пък е особено полезен плод за страдащите от атеросклероза и хипертония. Консумацията на касис увеличава защитните сили на човешкия организъм и има профилактично действие против простудни и инфекциозни заболявания.

Поради слъдържащите се в касиса желязо, манган и мед, той е полезен при анемия. Количеството калий пък го прави отлична храна при сърдечна и бъбречна недостатъчност, повишено кръвно налягане и особено при боестни състояния с отоци.

Касисът се прилага и при язва на стомаха, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати