gotvach.bg»Статии»Любопитно»За и против слънчогледовите семки

За и против слънчогледовите семки

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Слънчоглед
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Някои намират удоволствие в това в студена зимна вечер да си опекат слънчогледови семки и комфортно да се настанят пред телевизора. Но не всички смятат, че това е нещо, което ще ги удовлетвори.

Някои са твърди противници на това и изказват нескрито отвращение към този неприятен според тях за околните навик. И за това си има основания. Много е важно да се съобразяваме къде е уместно и къде е недопустимо да люпим семки.

В Румъния преди няколко години официално се забрани люпенето на семки по улицата. По улиците на Букурещ плакати приканвали гражданите да не замърсяват със семки. Но до селата тази забрана не стигнала, тъй като там я възприели за фантастична и нереална.

Подобна забрана е била наложена и от градските власти на Владивосток при посещението на Владимир Путин през 2002 година, за да не се излагат жителите пред важния гост.

Някои биха казали „пълен цирк”, но и в цирка е забранено да се ядат семки. От години се смята, че заради чопленето на семки се понижава рейтингът на това увеселително заведение и клоуните често се обръщат с молба, към седящите на първите редове зрители, да преустановят заниманието си.

Да люпиш семки, докато говориш със събеседника си, е признак на лоши обноски при мюсюлманите. Но има и съвсем противоположни примери. В Ереван било открито кино, в което освен, че се разрешавало тютюнопушенето можело и да се люпят семки.

Слънчогледови Семки

Освен всичко споменато досега люпенето на семки спомага за разрушаването на зъбния емайл. Слънчогледът с мощните си корени извлича от почвата олово и кадмий, предизвикващи заболявания на бъбреците, хипертония, умствено изоставане.

Всичко това попада в организма ни освен чрез рафинираното олио и при пряката консумация на слънчогледовото семе. Да не говорим, че някои баби лекуват ревматизма си, като си топлят краката в още горещите семки, а после ни ги продават.

Но има и положителни страни. Оказва се, че люпенето на семки, освен че помага да се запълва времето, има и психотерапевтичен ефект. Монотонността и еднообразието на тази процедура, постепенно довеждат до състояние, близко до транс.

Човек престава да обръща внимание на външните дразнители и нервите му се успокояват, а това е много полезно за здравето. В семките се съдържа витамин Е в голямо количество, който действа благотворно на мъжката потентност, това е природен афродизиак.

Освен това съдържанието на калций е колкото в млякото и сметаната. За здрава и красива коса трябва цинк, а в слънчогледовите и тиквени семки го има в големи концентрации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати