Италианските салами не стават без лют червен пипер

Италианските салами не стават без лют червен пипер

Всяко ястие, в което щедра ръка е добавила лют червен пипер, се превръща в истински огън. Лютите чушки, известни още като чили, за нула време са се превърнали в един от най-търсените продукти.

Страната Чили, отделена от Андите, пустинята Атакама и Тихия океан от останалия свят, не е наречена така заради лютите чушки. На езика кечуа това означава „предел”.

Всъщност родината на лютите чушки е Мексико. Ацтеките са ги използвали дълго преди откриването на Америка. Христофор Колумб изпратил веднага люти чушки в Испания.

Специалистът по ботаника Леонард Фуш, който бил убеден, че Колумб е стигнал до Индия, нарекъл растението калкутски пипер. В резултат на това американският зеленчук на много езици се превърнал в адаш на индийския черен пипер.

В завоюването на света от червения лют пипер не малка роля са изиграли птиците. За разлика от хората те изобщо не усещат парливия вкус на зеленчука, затова без притеснение ги кълват и разнасят семената на големи разстояния.

Те първи са разпространили тези растения в Южна Америка. Култивирането на дивия червен пипер довело до появата на много разновидности на това растение.

Италианските салами не стават без лют червен пипер

Сушеният смлян червен пипер заедно с различни подправки влиза в различни смески от подправки за традиционните блюда в някои кухни. Например сместа „7 подправки” е базов компонент на корейската кухня, без която не може да се направи традиционното кисело зеле – кимчи.

Историците на кулинарията смятат, че окончателният вариант на рецептата на това ястие се е утвърдил през осемнадесети век, когато до Корея е стигнал лютият червен пипер.

В края на осемнадесети век лютият червен пипер се отглеждал в градини и оранжерия в цяла Европа. В Унгария лютите чушки са известни като паприка, в Испания като пиментос, в Италия – като пеперони, във Франция ги наричат пимент д’Еспелет.

Във всички европейски страни съществуват традиционни сирена и месни продукти, които се приготвят с помощта на различни видове лют червен пипер.

Такива са известната байонска шунка, унгаските пикантни салами, италианският салам ндуя, испанските чорисо и други, в които лютият червен пипер се използва не само като вкусов компонент, но и като оцветител и консервант.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати