Подгответе трапезата за Бъдни Вечер

Коледна Трапеза

Късно тази вечер цялото семейство ще се събере около трапезата, с която да посрещне Рождество Христово. Трапезата на Бъдни вечер трябва да е тържествена.

Най-важното е ястията на нея да са нечетен брой - пет, седем, девет. Задължително трябва да са постни. Най-често за трапезата домакините на къщата приготвят варен фасул, пълнени с ориз или с боб чушки, лозови или зелеви сарми, варено жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб, баница, зелник.

В различните краища на страната питката с късметите са прави или за Коледа, или за Нова година. В нея се скрива паричка и на който се падне, в него ще е парата през цялата идна година.

Преди да заспят девойките слагат парче от обредния хляб под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат. От тестото на погачата се пекат и малки кравайчета - колачета.

Те са предназначени за коледарите, които на Коледа ще почукат, за да благословят семейството.

Според стар български обичай семейството трябва да се събере не около маса, а върху слама, постлана направо на земята. Когато стане време за вечеря най-възрастният мъж прикадява три пъти трапезата, къщата, зимника, кошарата, оборите, хамбарите.

След което заедно със съпругата си заедно вдигат най-големия хляб към тавана и казват: "Толкова високо да е житото! ". Те го разчупват като едната половина слагат пред иконата на Богородица, а другата разделят на всички членове на семейството.

Сламата от земята се запазва и се слагат под плодните овошки или в градините и нивите, за да раждат повече и да е богат урожаят. Върху сламата се слага кълчищен чувал за жито, а отгоре постилат тъкана покривка.

Пълнени Чушки

Всеки трябва да опита всички ястия на трапезата, за да му върви през годината. След вечеря, всички стават едновременно и трапезата не се вдига до сутринта. Това се прави, за да имат с какво да се гостят починалите роднини, които навестяват живите си братя в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа.

Има и друг древен обред, който обаче вече не се спазва. Дедите ни са слагали на трапезата на Бъдни вечер пясък, за да пази дома от зли сили.

Освен това, той е символ на раждането, на съществуването на човека. В някои райони слагат тор – освен за плодородие, тя пази и от смърт в семейството. Солта също върши работа.

Според поверието както мине Бъдни вечер, така ще върви животът през цялата година. Затова цялото семейство помага при извършването на обредите и приготвянето на трапезата. Тази вечер символизира както щедростта на земята ни, така и вечната надежда за плодородие и напредък.

5 7
4 6
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати