Забраненият ориз забавя стареенето

Забраненият ориз забавя стареенето

Китайската кухня отдавна е навлязла в домовете на хората. Тя е харесвана и обичана от култури, много отдалечени от Азия. Но доколко сме запознати с нейните съставки и техните качества?

Всички са чували за Забранения град, в който е живял китайският император с антуража си, но малка хора са запознати с факта, че е имало и някои видове храни, които не са били достъпни за простолюдието.

В древния Китай били много популярни ястия от черен ориз. Сега тази култура е необосновано забравена, а черният ориз може да ни избави от много болести и дори да забави процеса на стареене.

Учените, достигнали до тези открития, са го нарекли суперпродукт. Според експерти на университета в Луизиана тази зърнена култура има ниско съдържание на захар и много полезни растителни влакна и съединения.

Изследователите смятат, че черният ориз може да предотврати ракови заболявания и проблеми със сърдечно-съдовата система. Учените са изследвали образци на черен ориз, отглеждан в Америка, и са открили голямо количество антиоксиданти в него.

Забраненият ориз забавя стареенето

Благодарение на тези големи количества антиоксиданти оризът е с такъв тъмен цвят. Те могат да поглъщат вредните молекули в организма, да предотвратяват повреждането на ДНК, а това означава, че могат да забавят стареенето на човешкото тяло.

Една лъжица черен ориз е по-полезна от лъжица черница. Съдържанието на захар е ниско, а има много повече целулоза и витамин Е, отколкото в черницата.

Не е случайност, че в древен Китай черният ориз е бил наричан също така „забранен”. Този полезен продукт е бил достъпен само за привилегировани съсловия.

Сега в Азия го добавят към ястия, като го използват повече с функции на декорация, за да почернят супата или десертите. Това, че оризът може да се използва в качеството на натурален оцветител, твърдят и американските учени.

Рейтинг

5 5
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати