При хронична бъбречна недостатъчност - без месо

Елиана ВасилеваЕлиана ВасилеваНовак / Автор
При хронична бъбречна недостатъчност - без месо

Ако страдате от хронична бъбречна недостатъчност, е добре така да направите хранителния си режим, че той да е базиран почти изцяло на плодове и зеленчуци.

Това препоръчват учени от Университета в Индиана. Обяснението на специалистите е, че ограничаването на фосфора при хранене може да се постигне единствено с избягването на месните продукти.

В продължение на седмица доброволци, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност, били подложени на различни хранителни режими – едната група консумирала само плодове или зеленчуци, а другата – само месо. След което в процеса на изследването диетата е била сменена.

Накрая резултатите показали, че приемът на плодове и зеленчуци може да предотврати натрупването на фосфор в организма. Когато бъбреците не функционират правилно, нивата на този елемент се повишават до опасни стойности.

След четириседмичната диета хората, които са приемали плодове и зеленчуци, имали по-малко фосфор в организма си в сравнение с тези, които били подложени на хранителен режим с месо.

Ето защо специалистите препоръчват хората, които имат хронична бъбречна недостатъчност, да избягват храните, съдържащи фосфор. Това са следните храни - месо, сирене, фъстъчено масло, газирани напитки, зърнени храни, хляб.

Имайте предвид също, че високото ниво на фосфор в организма може да стане причина за отслабване на костите. А също и за проблеми със сърцето.

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати