В Йерусалим вирее най-старото маслиново дърво

Маслини и Зехтин

Най-старото маслиново дърво в света, което е на възраст между 5000 и 7000 години, вирее близо до Йерусалим. Дървото е преминало през всички изпитания на времето, разказват местните хора.

Заради вековната му история властите в Йерусалим са обявили маслиновото дърво за национално богатство и дори са му назначили собствен пазач.

Маслините са дълголетни дървета. Те са широко разпространени в Средиземноморието и Южна Африка, в Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия.

Маслиновите дървета са вечнозелени, с дребни листа, а плодовете им, маслините, имат костилка. Най-известният вид маслиново дърво е европейската маслина, която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод.

Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Смята се, че най-напред са ги култивирали африканците. После финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис.

В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.

Маслини

Маслината е позната като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Светите хора били помазвани със зехтин.

На пазара се предлагат много видове маслини. Испанските зелени маслини, пълнени с бадеми са идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара.

Със зелените, пълнени с аншоа маслини се овкусяват пилешкото ризото, рибата или паелята.

Гръцка натурална маслинка, пълнена с червени чушки, има сладък вкус и се поднася с охладено бяло вино. Испански пълнени маслини пък са подходящи като мезе за студени напитки. Пълнят се с бадеми, каперси, лешници и лук.

Испански черни маслини имат наситен вкус и вървят добре с изстудено бяло вино, козе сирене и препечена багета. Гръцки маслини Каламата виреят в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем, най-често се използват за приготвянето на традиционната гръцка салата.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати