Зареждайте тялото си с цинк и селен
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зареждайте тялото си с цинк и селен

Зареждайте тялото си с цинк и селен

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Морски дарове
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Редовно зареждайте тялото си с ценния елемент селен, който има антиокислителни свойства и има свойството да предпазва от много сериозни заболявания.

Селенът е изключително важен за перфектната работа на имунната система, особено когато тя трябва да се включи, за да пребори сериозна инфекция.

При нормално хранене трябва да получавате дневната норма селен, която за средностатистическия мъж е 70 мкг, а за жените – 40-50 мкг. В един сандвич с риба тон се съдържат 138 мкг селен.

Всички видове риби са богати на селен, както и речните раци, стридите, а също така пълнозърнестият хляб. В прекалено големи дози обаче селенът може да навреди на имунната система.

Хляб

Изключително добър източник на селен са бразилските орехи, с които обаче трябва да внимавате. Дневно са ви достатъчно 4 от вкусните едри ядки.

Не прекалявайте с хранителните добавки, които съдържат селен, защото общата доза на ден не трябва да надвишава 200 мкг, съветват специалистите.

Друг важен елемент, който помага на имунната система да се справя с инфекциите, а това е особено актуално през хладните сезони, е цинкът. Той е много важно звено в имунната система.

Бразилски орех

Смята се, че всъщност той е най-важният елемент за нея. Недостигът на цинк може да доведе до намаляване на образуване на бели кръвни телца, които разрушават микроскопичните частици, нахлуващи в организма.

Цинкът спомага за образуването на витамин D в тялото, което също така засилва имунитета. За да получите необходимите 15 мг дневно, можете да наблегнете на немазното червено месо, стридите, млякото, овесените ядки, пълнозърнестия хляб, яйцата и пилешкото и патешкото месо.

Избягвайте приемането на хранителни добавки, които ще заредят организма ви с повече от 40 мг дневно. При превишаване на дневната норма цинкът може да намали значително активността на имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати