gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сладоледът успокоява нервите

Сладоледът успокоява нервите

Сладолед

Въпреки студеното време е полезно да се яде сладолед и ако не се прекалява, няма шанс да се разболеете. Сладоледът е полезен, защото намалява кръвното налягане, укрепва костната тъкан, стимулира мозъчната дейност.

Смята се, че първият сладолед в света е направен в Китай. Това се е случило преди пет хиляди години. По онова време в домовете на богатите китайци и в императорския двор се сервирал специален десерт – сняг и лед, в който добавяли плодов сок и зрънца от нар.

В Русия в древни времена правели палачинки, които пълнели със замразено прясно мляко със захар, което след това се настъргвало на едри парчета.

Според древногръцкия философ и лекар Хипократ сладоледът лекува меланхолията и умората. Съвременната медицина потвърждава това – в сладоледа има около сто ценни за организма вещества.

Това са аминокиселини на белтъци, различни минерални соли, витамини и ферменти. Според специалисти сладоледът ни прави по-щастливи и ни помага да се борим със стреса.

Мелба

В млякото и сметаната, от които се произвежда ледената сладост, се съдържа Л-триптофан, ефективен натурален транквилант, който успокоява нервната система.

Ние не изпадаме в еуфория, когато пием топло прясно мляко, защото при плюсови температури Л-триптофанът се разпада. При студени температури той запазва структурата си.

Така че знайте – за да се преборите със стреса, не е задължително да пушите или да изпиете едно-две малки питиета. Достатъчно е да изядете един сладолед.

Най-скъпият сладолед в света може да се опита в Ню Йорк, в ресторант „Serendipity3”. Десертът струва десет хиляди долара и се поднася в кристална купа.

Пет топки висококачествен сладолед се покриват със златен лист, който се яде, и се поръсват със стърготини от най-скъпия шоколад в света.

Отгоре се украсява с позлатени трюфели от Париж, а върху тях се крепи малка чашчица с хайвер. Десертът се яде с лъжица от 18-каратово злато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати