Вредни ли са пуканките

Пуканки

Всеки път, когато отивате на кино, се изкушавате да си купите най-огромната купа с пуканки и да ги изхрускате, докато гледате филма с половинката си или приятелите си.

Но диетолозите съветват да се въздържите от това удоволствие. Въздушните царевични снежинки само на пръв поглед изглеждат безопасни.

Някои от тях могат да причинят гастрит, язви и затлъстяване. Пуканките, или както са известни – попкорнът, са национално американско откритие. В САЩ дори честват деня на пуканките, който е на 19 януари.

Когато Христофор Колумб открива Америка, местните жители вече имат традицията да пукат царевични зърна в глинени съдове. Индианците правели огърлици от пуканки, а при едно погребение в Мексико археолозите се натъкнали на статуетка на богиня, украсена с пуканки.

Преди векове жреците са предсказвали бъдещето по това как са се разпуквали зърната на царевицата. Всички тези действия са щели да останат само за домашна употреба, ако не се беше появил Чарлз Критърс от Чикаго.

Купа с Пуканки

През 1885 година той изобретил машина на колелца, която можела да разпуква царевица на всяко място, независимо дали това бил панаир или търговско изложение.

Критърс нарекъл изобретението си „попър” и оттогава попкорнът започнал голямото си пътешествие по света. Сами по себе си пуканките са полезни. Те са пълноценен зърнен продукт и са източник на висококачествени въглехидрати и белтъчини.

Те съдържат голямо количество целулоза, витамин В1, В2 и калий. Царевицата е нискокалорична и попкралицата Мадона твърди, че именно пуканките са й помогнали да отслабне след първото й раждане.

В киното обаче пуканките обикновено се продават, овкусени с много сол или захар. Освен това в машините за създаване на пуканки се добавя специално масло, което придава на лакомството апетитен аромат и характерен вкус.

Понякога им се добавят ароматизатори и вредни наситени мазнини. В резултат диетичният по принцип снакс се превръща в опасен за здравето.

Ако разпуканата царевица е солена, тя нарушава водния баланс и предизвиква жажда, а ако е сладка, задстомашната жлеза се натоварва и това става причина за натрупване на излишни килограми.

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Наталия Петрова
Копувам си насипна царевица за пуканки и редовно си права домашни. Всички много ги обичаме.
0
0
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
17.05.2016 16:40
Разбира се, пуканки от тези, които са раснали в двора, съм яла.
0
0
Албена Асенова
Повечето царевица е ГМО,и в този ред на мисли ,и пуканките не се знае какви са.
0
0
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
16.05.2016 09:47
Когато снахата пука от готовите, се носи такава отвратителна миризма вкъщи.
2
0